У Львові збережуть давню аптеку, яку планували закрити

6542 0
Йдеться про давню аптеку на вулиці Київській, 23. Вона працює там з 1914 року. У листопаді 2020 року «Твоє Місто» опублікувало матеріал про те, що у приміщення змінився орендар.
Фото: prozorro.sale

Фото: prozorro.sale

Львівська міська рада продовжила ТзОВ «Аптека №38» договір оренди приміщень на вул. Київській, 23 ще на 3 роки. А попередній наказ управління комунальної власності про проведення аукціону скасували. Про це йшлось під час сесії львівської міської ради 20 травня.

Читайте також: Куди зникає дух Львова. Справа магазину на Краківській

Йдеться про давню аптеку на вулиці Київській, 23. Вона працює там з 1914 року. У листопаді 2020 року «Твоє Місто» опублікувало матеріал про те, що приміщення аптеки №38, що на вулиці Київській, 23, може отримати нового орендаря. Адже Львівська міська рада продовження договору оренди провела через систему Прозоро. У аукціоні переміг підприємець Володимир Сендега, він запропонував  плату за оренду приміщення – 31 тисячу гривень на місяць. ТзОВ «Аптека №38» участі в аукціоні не брало, нова вартість оренди була для них завеликою.

На сесії, 20 травня, депутати Львівської міської ради продовжила ТзОВ «Аптека №38» договір оренди приміщень на вул. Київській, 23 ще на 3 роки. А попередній наказ управління комунальної власності про проведення аукціону скасували.

Читайте також: Карантин добив. У Львові закривають культову українську книгарню

«У нас у Львові є дуже мало аптек, які виготовляють ліки. Насправді аптека на вул. Київській не може конкурувати з іншими за фінансовими можливостями. Тож, зважаючи на те, що є закон про рівні умови для ведення підприємницької діяльності, сьогоднішнім рішенням ми дали їй продовжити договір оренди на тих умовах, які вона мала. І це прецедент, тому що ми даємо можливість таким аптекам, а їх залишилось не більше 5 у Львові, працювати на пільгових умовах», – зазначив директор департаменту «Адміністрація міського голови» Євген Бойко.

Як йдеться у пояснювальній записці до відповідної ухвали, ТзОВ «Аптека №38» «перебуває в переліку підприємств, установ та організацій, що надають соціально важливі послуги населенню Львівської МТГ, тож має право на продовження договору без проведення аукціону». Загальна площа приміщень на вул. Київській становить 126,4 кв м.

Додамо, що аптека на вулиці Київській,23 відома своїм рецептурним відділом, там займаються приготуванням ліків за давніми рецептами. Аптека – одна з найстаріших, яка збереглась, раніше вона називалась «Під старим Яном». Відкрив її у 1914 році, якраз перед Першою світовою, львівський аптекар, фармацевт – Віктор Левицький. У 20-ті роки власником був Францишек Крижановський, він з відомої у Львові родини аптекарів. Пізніше здав її в оренду, а потім і продав, у 1937 році Ядвізі Грациль.

Читайте також: Тут живе дух Львова. Як дають собі раду «Айболить» та «Юний технік»

Нагадаємо, у 2019 році у Львові впровадили спеціальну програму для збереження історичних аптек. Програму розробили після того, як у місті прогриміли кілька скандалів із виселенням історичних аптек і переоблаштуванням приміщень під магазини. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!