У Львові зберігається найбільша колекція фарфорових тарілок. Фотофакт

1036 0
Колекція налічує близько 700 фарфорових тарілок.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

У львівському скансесі зберігають найбільшу колекцію фарфорових тарілок. Про це Тvoemisto.tv повідомив заступник директора Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького Михайло Закопець. 

Тарілки для фонду збирали упродовж 50-ти років. Для цього проводили експедиційні роботи. 

«Перша тарілка у нашому музеї була австрійського виробництва. Придбали її у 1973 році. Спочатку їх було важко знайти. Переважно вони зустрічалися на теренах Гуцульщини, Покуття та Закарпаття», – розповіла Tvoemisto.tv завідувачка відділу кераміки музею Надія Боренько.

За її словами, зображення на тарілках дуже різноманітне, серед них є військові вершники, косарі, дівчата зі снопами, тварини, як-от півень чи свиня. Польські тарілки за зображенням наближенні до українських.

Чимало є квіткових зображень у різних варіантах.

«Розповсюджений також так званий, "елемент вазона", аналогія якого зустрічається з прадавніх часів», – каже Надія Боренько.

За її словами, колекцію суттєво збагатив представник єврейської громади, який продав музею 200 фарфорових тарілок, відтоді з'явилася мета – зібрати найбільшу колекцію.  

«Наразі ми активно продовжуємо поповнення та збагачення нашого музейного фонду», – додав заступник директора Шевченківського гаю Михайло Закопець.

Нагадаємо, у Центрі архітектури, дизайну та урбаністики (Порохова вежа), відкрили виставку Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького. Тут представили різні регіони Галичини, а також відтворили фрагмент галицького міста.

Лілія Мазур

Фото Анни Чистякової



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!