У Львові збирають дитячі книжки для біженців у Польщі

2021 0
Приносити книжки можна до гуманітарного штабу на Коперника. Діти в Польщі зможуть знайти їх у школах і дитячих садочках.
Фото: Видавництво Старого Лева

Фото: Видавництво Старого Лева

Українка Наталя Ільчишин та полька Юліта Жиборт об’єдналися, щоб дати змогу дітям з України в Польщі читати рідною мовою. Вони збирають дитячі книжки у Львові та передають до польського міста Піла, де в 10 школах та кількох дитячих садочках їх зможуть читати українські діти. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила Наталя Ільчишин, що відповідає за збір книжок в Україні. 

«Я психотерапевтка, навчалася у Польщі. З цією ініціативою до мене звернулась колега, яка живе в місті Піла Великопольського воєводства. Там вона у десяти школах буде організовувати місця для зустрічей українських дітей, куди вони могли би прийти, поспілкуватися з ровесниками, почитати книжки, погратися. Тобто вона організовує такі безпечні місця, бо зараз це дуже важливо для дітей. До ідеї також вирішили долучитися дитячі садочки», – розповідає вона.  

Читайте також: Через війну з України виїхало понад 3 мільйони людей

У Львові жінка збирає книжки. Їх можна приносити до міського гуманітарного штабу на Коперника, 17, з яким вона має домовленість. Тим часом у Польщі Юліта збирає гуманітарну допомогу для львівських дитячих лікарень. Машини, які привозитимуть до України гуманітарну допомогу, будуть повертатися з книжками. У пріоритеті дитячі та підліткові книжки. Важливо, щоб вони були українською мовою і мали прийнятний стан. Наталя говорить, що це можуть бути будь-які книжки для будь-якого віку – розвиваючі, художні та інші. 

Наразі організаторка сподівається на посильну участь усіх. Звідучора тут зібрали близько 300 книжок – їх, здебільшого, принесли знайомі. До першої відправки в Польщу жінки сподіваються зібрати більше. Планують, що книжки поїдуть до дітей наприкінці тижня, коли до Львова прибуде гуманітарний вантаж з Піли. Рейси будуть регулярними.

«Машини їздять постійно з гуманітарною допомогою. Тому в міру того, як будемо отримувати книжки, ми також будемо їх відправляти», – додає Наталя Ільчишин. 

Читайте також: У Львові спав потік переселенців, а черг на кордонах майже немає

Усіх, хто хоче допомогти, запрошують приносити книжки в Міський гуманітарний штаб (вул. Коперника, 17, другий поверх). Тут чекають на видання, які люди вже прочитали з дітьми та готові ними поділитися. 

Нагадаємо, що книжки українською мовою для біженців, які зараз перебувають за кордоном, також збирає пластовий курінь «Літавиці». Для збору вони відкрили дві локації, де чекають на книги для дітей і дорослих. 

Надія Жила


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!