У Львові збирають книжки на фронт. Як долучитись?

2949 0
У Львові стартувала ініціатива «Фронтова бібліотека», де активісти збиратимуть книги, які згодом передадуть на передову в зону АТО.
Фото: galinfo.com.ua

Фото: galinfo.com.ua

Як розповів один з ініціаторів акції Андрій Мочурад, протягом грудня-січня в понад 30 локаціях Львова будуть встановлені спеціальні скриньки, куди кожен бажаючий зможе принести книгу. Зазвичай це книгарні (де можна одразу і купити книгу) або кав’ярні, де збирається чимала кількість людей. Організатори акції – ЛММГО Молодіжне Об'єднання «Граніт» також запрошують й інші заклади і компанії розміщувати скриньки для збору книжок у себе.

Детальніша інформація про місце розташування книгозбірок - на сторінці Фронтової бібліотеки в facebook

Читайте також: Як говорити з дітьми про війну. У Львові вийшла тематична книжка

Загалом планується зібрати мінімум 20 наборів по 25 найменувань книжок, щоб забезпечити військових, які перебувають на передовій. Набори відправлятимуть не персонально окремим бійцям, а організовано у підрозділи, щоб виконувати роль своєрідного буккросингу на передовій. Для зручності військовослужбовців книжки запаковуватимуть у спеціально виготовлені розмальовані дерев’яні коробки, в яких буде зручно зберігати, переносити та транспортувати літературу. Передаватимуть набори лише тим підрозділам, які знаходяться на лінії фронту, а не в тилу. Таку позицію Андрій Мочурад обґрунтував тим, що військові на передовій не мають доступу до телебачення, газет і інших розваг, тож книжка допоможе їм хоч на деякий час відволіктися. Це Андрій знає з власного досвіду, так як 4 місяці провів на передовій в АТО в скалі батальйону «Айдар». Тож тепер вирішив підтримати й інших військовослужбовців, які зараз воюють на сході України.

Разом з тим, Андрій Мочурад закликав львів’ян приносити ті книги, які будуть цікаві та корисні військовим – художню та історичну літературу, а не «макулатуру». Також не варто нести філософські трактати, які пригнічують психіку, чи дитячу літературу.

Так, для прикладу, автор перекладу книги Сунь Дзи «Мистецтво війни» Сергій Лесняк відмовився від свого гонорару, тож за ці гроші були закуплені 50 цих книжок, які поповнять фронтові бібліотеки.

Читайте також: Історія успіху: український бізнес у Китаї

Щоб книги не стали предметом спекуляції (перепродажу, тощо) кожна з них маркуватиметься штампом «Бібліотека АТО», виготовленим за ескізом А. Єрмоленка.

Перші дві «Фронтові бібліотеки» вже до кінця цього року відправляться до прикордонників під Маріуполь. Їх відправлять військовослужбовцям з Львівського та Мостиського загонів, які з липня місяця виконують завдання в зоні АТО.

Підготував Ігор Саджениця

Фото: Гал-Інфо


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!