У Львові знесли модерністичну мозаїку на «Кінескопі». Фото

4706 2
Фахівці не можуть визначити, чи мала мозаїка мистецьке значення.
Фото: Kinder Album

Фото: Kinder Album

У Львові на вулиці Героїв УПА, 73 під час будівництва офісного центру зруйнували мозаїку, яка була розташована на паркані колишнього заводу «Кінескоп». Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомила львівська художниця, яка працює під псевдонімом Kinder Album.

Читайте також: Мистецтво не може бути ворожим. Чому зникають львівські радянські мозаїки

На мозаїці була зображена жінка, що триває в руці електричну лампу як символ технологічного прогресу. Її створили приблизно у 1970-х роках минулого століття.

Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv керівник відділу художнього оформлення міста та розміщення тимчасових споруд управління архітектури та урбаністики ЛМР Віктор Пецух, у місті не ведуть реєстр мозаїк радянського періоду, хоча визнають їх цінність, тому наразі не можна визначити, чи мозаїка була цінною та хто її автор. За його словами, створити реєстр і пропонувати визнати їх пам’ятками за приналежністю до певної епохи має управління охорони історичного середовища.

Натомість очільниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко повідомила Tvoemisto.tv, що після випадку з магазином «Океан», коли забудовник замість реконструкції будівлі, зруйнував мозаїку з рибками, управління ініціює відповідне рішення виконавчого комітету, аби облікувати.

Читайте також: Люди Твого міста: Маріанна Кіяновська про мистецтво, що творить Львів

«Ми тільки зараз починаємо ту радянську спадщину переосмислювати і дивитися на неї інакше. Раніше це сприймали як щось надто близьке до нас, а пам’ятка – це про XVI-XVII століття, наприклад. Не всі мозаїки можуть бути пам’ятками, бо деякі з них підпадають під закон про декомунізацію, але однозначно їх треба інвентаризувати і оприлюднити ці дані на геопорталі міста», – каже Лілія Онищенко.

За її словами, аби занести об’єкт до реєстру пам’яток, необхідно зібрати велику кількість документації. До прикладу, документація на один об’єкт, який пропонують визнати пам’яткою архітектури, коштує в межах 10 тис. грн.

Читайте також: Нам потрібні конкретні правила гри. Чому у Львові знищили мозаїку на магазині «Океан»

Нагадаємо, на вулиці Героїв УПА, 73 ТзОВ «Готельний комплекс Таурус» будує офісний центр із п’ятиповерховим паркінгом. Офіс вміщуватиме близька 700 працівників, натомість паркінг із одним підземним та чотирма наземними поверхами розрахований на 151 машиномісце.

Довідка

Попередником заводу «Кінескоп» у Львові у 1930-ті роки був польський завод «Полюкс», на якому збирали електролампи. У 1954 році тут збудували Львівський електровакуумний завод, який виготовляв кінескопи. Через економічну кризу 90-х років завод припинив роботу, 1999 року – його визнали банкротом, після чого на початку 2000-х почали продавати майно заводу.

Вікторія Ейсмунт


Читайте також:
3 Серпня, 2019 22:58
1 "Графіті" з адресами продажу наркотиків. Його можна змити,замалювати. Приклад:дуже "гарне" графіті на Княгині Ольги, навпроти Нового Цуму. Недалеко від колись популярного в районі магазину Океан, який знищили, і рибки також. Мабуть прихильник графіті цей"забудовник".
1 Серпня, 2019 22:31
Надія Яке мистецьке значення? Трапляються красивіші графіті!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!