У Львові зніматимуть фільм за книгою рецептів Ольги Франко

3739 0
Вихід на екрани драматичної кулінарної комедії «Смак свободи» запланували на кінець 2022-го – початок 2023 року.
Фото: smaksvobody.film

Фото: smaksvobody.film

У Львові зніматимуть драматичну кулінарну комедію «Смак свободи», яка побудована на основі переписів Ольги Франко. Зокрема, кадри для фільму у нашому місті планують відзняти у серпні. Про це Тvoemisto.tv розповіла креативна продюсерка фільму Олена Моренцова-Шулик.

«У Львові плануємо знімати у серпні. Будуть як і натурні сцени – біля Ратуші, центральними вулицями міста, так і інтер’єрні сцени – у квартирах, в яких за сценарієм живуть наші герої, а також двір їхнього будинку», – зазначила Олена Моренцова-Шулик.

За її словами, ідея стрічки виникла, коли продакшн розробляв фільм «Інший Франко» про сина Івана Франка Петра. Виявилося, що дружина Петра Франка Ольга Франко була авторкою першої української кулінарної книги з рецептами здорового харчування.

У фільмі Ольгу Франко зіграє Ірма Вітовська, а кулінарну мрійницю Варю – Ірина Кудашова. Нещодавно до акторського складу також приєдналися Джамала і «Пекельний шеф» Алекс Якутов.

Довідково

Драматична кулінарна комедія «Смак свободи», режисером якої є Олександр Березань, знята за книгою Ольги Франко «Перша українська загально-практична кухня». Історія відкриє забуті кулінарні традиції з дуже прогресивної сторони та покаже цінність аутентичності, замість мейнстриму.

«Смак свободи» – це історія молодої дівчини – кухара Варі, яка втрачає роботу, бо її висока кухня нікому не потрібна у придорожньому кафе. Вона тікає до Львова аби нарешті стати шефом у ресторані європейської кухні. Та унікальна знахідка – книжка забутої легенди української кухні Ольги Франко змінює її життя назавжди.

Дія фільму відбувається у сучасному світі, але завдяки старовинній кулінарній книзі (1929 р.), життя головної героїні Варі Рудик наповнюється магічними подіями та поряд з нею з‘являється і сама пані Ольга Франко.

Виробником фільму є ТОВ «Ганзафільм», який також знімав фільми «Інший Франко», «Шляхетні волоцюги».

Цікаво, що внучка та праправнучка Ольги Франко створили сайт «Практична кухня. Забуте і нове», де розповідають про самобутні кулінарні традиції новому поколінню.

До речі, «Смак свободи» – один із переможців Чотирнадцятого конкурсного відбору за напрямком Ігрові повнометражні національні (для широкої глядацької аудиторії) і є одним із найдорожчих фільмів, на які держава виділила кошти у 2020 році. Загальний бюджет – 31, 2 млн грн. Обсяг державної підтримки – 24,9 млн грн.

До того проєкт було відібрано до участі в європейських індустрійних секціях – EAVE on Demand – 2019, за підтримки Українського культурного фонду, Української Кіноакадемії та Mannheim Meeting Place (MPP) – 2020, за підтримки Асоціації кіноіндустрії України.

Вихід стрічки заплановано на кінець 2022-го – початок 2023 року.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!