У Львові знімають фільм про дисидентів

1834 0
Зйомки відбуваються у музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького».
фото: IGotoWorld

фото: IGotoWorld

У Львові у Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» знімають документальну стрічку про українських дисидентів Ірину Стасів-Калинець, Святослава Караванського та Миколу Руденка. Про це повідомляє пресслужба Українського інституту національної памяті.

Цьогоріч виповнюється 100 років від дня народження Святослава Караванського та Миколи Руденка, а також 80 років – від дня народження Ірини Стасів-Калинець. Герої фільму є вихідцями з різних регіонів України: Ірина Стасів-Калинець – зі Львова, Святослав Караванський – з Одеси, а Микола Руденко – із  селища Юр’ївка на Донбасі.

Наразі у «Тюрмі на Лонцького» знято окремі сцени до трьох нарисів кінопроєкту. Очікується, що робота над фільмом завершиться до кінця серпня 2020 року.

Читайте також: «Більше поту, менше крові»: 7 історій про український самвидав

Довідка:

Ірина-Стасів Калинець (6 грудня 1940 – 31 липня 2012) – письменниця, шістдесятниця, дисидентка-правозахисниця, учасниця руху за відновлення Української греко-католицької церкви. Вона брала участь у роботі «Меморіалу», «Товариства Лева» та Народного Руху України. Під час другої хвилі брежнєвських репресій проти діячів української культури письменниця виступила на їхній захист. За це у 1972 році ув’язнена та засуджена до шести років таборів і трьох років заслання.

Святослав Караванський (24 грудня 1920 – 17 грудня 2016) – український мовознавець, який народився в Одесі. Був у підпіллі ОУН. Багатолітній в’язень радянських концтаборів, в яких провів понад тридцять років. Святослав Караванський уклав перший словник українських рим, який поширювався через самвидав. Виступав за дубляж фільмів українською мовою.

Микола Руденко (19 грудня 1920 – 1 квітня 2004) – письменник, засновник Української Гельсінської групи, політв’язень радянських таборів. 9 листопада 1976 року в квартирі Андрія Сахарова у Москві Микола Руденко провів пресконференцію для іноземних журналістів, на якій оголосив про створення Української Гельсінської групи. Це була перша легальна правозахисна організація в радянській Україні, яка боролася з порушенням прав людини. УГГ відіграла одну з ключових ролей у відновленні незалежності.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!