Чи прибиратимуть вулиці Львова краще: 7 пояснень від тих, хто за це відповідає

3263 0
Снігопад у Львові – це завжди випробування: не лише для містян, а й для комунальників. Журналісти Tvoemisto.tv поспілкувалися з представниками кожної районної адміністрації та розпитали, як у Львові планують удосконалювати процес очищення доріг. Наприклад, у центрі міста хочуть провести експеримент і поливати вулиці спеціальною речовиною.
фото: photo-lviv.in.ua, electric.org.ua, ukranews.com, tsn.ua, www.gazeta.lviv.ua

фото: photo-lviv.in.ua, electric.org.ua, ukranews.com, tsn.ua, www.gazeta.lviv.ua

Головний спеціаліст відділу благоустрою управління інженерного господарства Львівської міської ради Олег Брожик запевняє, що до наступного снігопаду місто готове. «Комунальні служби переведені в цілодобовий режим роботи. Ніяких авралів у нас немає: громадський транспорт курсує, машини їздять. Зима цього року м’яка. Минулоріч було важче, але все одно комунальні служби справлялися. Екстремальних ситуацій поки що не було». За його словами, загалом у всіх районах міста використовують 150 одиниць техніки. 106 одиниць – це та, яка безпосередньо працює на дорогах і прибирає. 44 одиниці – допоміжна техніка: навантажувачі, самоскиди тощо.

Організація роботи: «У нас немає однієї структури, яка прибирає ціле місто. Кожна районна адміністрація прибирає свою частину. Тобто є шість комунальних служб, які працюють в кожному районі. Тому не можна казати, що основна увага та кількість техніки припадає лише на центр Львова», – каже Олег Брожик.

Проблеми: «У місті є підйоми, спуски, мости. Особливо, проблематичними є підйоми, встелені бруківкою. Усі такі місця ми знаємо, і техніка там працює в першу чергу. Спочатку прибираємо магістралі, маршрути громадського транспорту, а потім – другорядні вулиці», – додає він.

Пропозиції: «У нас відбувається постійне покращення, оновлення техніки. Однак, останні роки стає все важче прибирати через збільшення машинопотоку в місті. Кількість припаркованих автівок зростає, тому комунальники мають труднощі. Ми просимо водіїв бути пильними, готувати свої авто до зими та не паркувати їх на окраїнах доріг», – закликає Олег Брожик.

 

ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОН

Андрій Зозуля, заступник голови Галицької районної адміністрації з питань житлово-комунального господарства:

Організація роботи: «Наша техніка переведена в цілодобовий режим чергування. Слідкуємо за погодою і виїжджаємо, коли є потреба. Маємо орієнтовно 27 одиниць. Нам вистачає і техніки, і матеріалів. У центрі пішохідну зону посипаємо технічною сіллю, а периферійні вулиці – піскосумішшю (пісок і сіль). Також маємо двірників, які прибирають хідники, куди не може заїхати техніка».

Проблеми: «У нашому районі вулиці запарковані машинами, тому часто техніка не може під’їхати впритул до прибордюрної частини. Машини паркують відповідно до правил, у дозволених місцях, без порушень, але це все одно заважає прибирати».

Пропозиції: «Я не бачу нічого надзвичайного. Є зима. А зима передбачає, що буде падати сніг. Водії також мають зважати на погодні умови: мати необхідну гуму на шинах, дотримуватися правил безпеки, правильно паркувати свої авто».

 

ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОН

Володимир Шульга, начальник відділу комунального господарства Шевченківської районної адміністрації:

Організація роботи: «За останній час у нас проблем не було. Працівники чергують цілодобово. Є спецтехніка. Кожного дня під ранок проводимо об’їзди. Щонайперше звертаємо увагу на аварійні ділянки: шляхопроводи, в’їзд до міста зі сторони Києва, підйоми (особливо, поблизу лікарні швидкої допомоги). Обов’язково посипаємо поблизу зупинок громадського транспорту, пішохідні переходи, тротуари. Маємо 20 одиниць техніки, якої цілком достатньо. Під час великих снігопадів можемо залучати ще й додаткову техніку».

Проблеми: «Завжди на контролі тримаємо вулиці біля лікарні. Туди машина виїжджає у першу чергу. Ще є кілька маршрутів, куди їдуть першочергово: Миколайчука – Орлика – Щурата – Богдана Хмельницького; Золота – Єрошенка – Шевченка – Пстрака – Винниця; дорога на Брюховичі – Рясне-1 – Рясне-2». 

Пропозиції: «Ми зараз працюємо над тим, аби використовувати альтернативу піскосуміші. Йдеться про речовину, якою поливатимуть дорогу. Адже пісок разом зі снігом потрапляє в дощоприймачі, які потім доводиться чистити. Можливо, невдовзі Галицький район запровадить такий експеримент. Однак, для цього необхідна й спеціальна техніка, тому що наявна пристосована лише до піскосуміші».

 

ЛИЧАКІВСЬКИЙ РАЙОН

Євген Петрик, начальник відділу комунального господарства Личаківської районної адміністрації:

Організація роботи: «Від початку року у нас не було ДТП, які б ставалися через ожеледицею. Надзвичайних ситуацій, заторів, затримок у русі через погодні умови не було також. Технікою ми забезпечені. Маємо 6 піскорозкидувачів та 5 щіток для прибирання доріг, а також 5 тракторців для прибирання тротуарів (ще 2 тракторці мають у ЛКП). Усі працюють у черговому режимі».

Проблеми: «Наш район розташований у горбистій місцевості. Найскладніші для прибирання вулиці – це Личаківська (поблизу церкви Покрови Пресвятої Богородиці), Зелена (тут треба пильнувати тролейбус, а також слизьку ділянку поблизу Львівводоканалу), Тракт Глинянський, Опришківська (яка, до речі, поділена між двома районами, але ми посипаємо всю)».

Пропозиції: «Ми слідкуємо за прогнозом погоди: як одноденним, так і подальшим, аби спланувати роботу. Як тільки починається снігопад – одразу ж виїжджають піскосії. Якщо великий снігопад або низька температура – то посипаємо ще раз».

 

СИХІВСЬКИЙ РАЙОН

Віктор Західний, начальник відділу комунального господарства Сихівської районної адміністрації:

Організація роботи: «Техніки маємо достатньо. У нашому районі в режимі цілодобового чергування працює 12 одиниць спецтехніки: 5 піскорозкидувачів, 6 машин для підмітання і один навантажувач. Під час останніх опадів практично вся техніка працювала: проводили і підмітання, і посипання. Також до процесу прибирання залучаємо 3 автомобілі-самоскиди. Окрім того, маємо 59 прибиральників, які працюють на магістральних вулицях (пішохідні переходи, зупинки, тротуари). Як тільки починає падати сніг, одразу ж виїжджаємо, поки сніг ще не вкатався. Спершу посипаємо вулиці, де курсує громадський транспорт, потім – магістральні вулиці, потім – другорядні. Є чергові працівники, які цілодобово відслідковують ситуацію та реагують при потребі».

Проблеми: «Дуже проблематичних вулиць немає. Однак, у першу чергу, увагу звертаємо на підйоми, спуски та шляхопроводи. Наприклад, на підйом на вулиці Липова Алея поблизу стадіону «Україна».

 

ЗАЛІЗНИЧНИЙ РАЙОН

Святослав Костяка, начальник відділу комунального господарства Залізничної районної адміністрації:

Організація роботи: «У нашому районі вночі чергує 18 одиниць техніки, удень – 14 одиниць. Є чергові, які мають графіки роботи. Як тільки починає падати сніг, одразу виїжджають піскосії. Якщо опади йдуть уночі, то вранці (орієнтовно 4-5 година) виїжджають трактори, кожен із яких має свій маршрут. До 8 години вони зазвичай встигають посіяти і прибрати. Двірники виходять о 6 годині: посипають переходи, хідники, зупинки та очищають прибордюрну частину».

Проблеми: «Проблеми часто виникають через неуважність водіїв. Вони мусять враховувати погодні умови: що є ожеледиця, що налипає сніг. Ми не маємо таких ділянок, куди неможливо доїхати. Техніка працює, ми посипаємо. Але водії також повинні пам’ятати, що варто зменшувати швидкість, бути обережними на дорогах. Якщо ж вони нехтують правилами, перевищують швидкість – то, відповідно, й трапляються аварії».

Пропозиції: «Проблем із прибиранням снігу у Львові не уникнеш. Це погода. Загалом нам не бракує техніки, але вона є стара. Є доцільність її оновити, особливо ту, якій понад 30-40 років. Нова техніка, яку ми отримали минулого року, є більш універсальною: нею можна і розкидати пісок, і прибирати. Тобто однією машиною можемо виконувати більше функцій за той же час. Звичайно, хотілося б, аби у нас ще було принаймні дві нові машини».

 

ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОН

Орест Тимчишин, заступник голови Франківської районної адміністрації з питань житлово-комунального господарства:

Організація роботи: «Реагуємо, залежно від погодніх умов, температури та випадання снігу. Наприклад, коли вранці 13 січня побачили, що температура наближається до позначки 0°, то пустили 4 піскорозкидувачі, які посипали район ще до снігопаду. Завдяки цьому, у нас не було ані ДТП, ані інших проблем на дорогах. Коли почав падати сніг, випустили 5 тракторів, які підмітали та очищали тротуари. Піскорозкидувачі ще їздили окремо, підсипали переходи, зупинки, підйоми і спуски. Ці ділянки також очищали й двірники. Загалом використовуємо 9 одиниць техніки. Але можемо залучати ще 5 додаткових одиниць, якщо необхідно».

Проблеми: «Найбільше посипаємо шляхопроводи. Також посипаємо мости, адже там ожеледиця утворюється найшвидше. Окрім того, маємо вулицю Шумського з бруківкою та великим нахилом».

Пропозиції: «Можна було б деяку техніку й оновити. Так, вона працює, її ремонтують, за нею доглядають. Але, звісно, якби була нова машина, то вона працювала би надійніше».

 

«Кожному не догодиш і під кожним будинком не прибереш. – додає Олег Брожик, головний спеціаліст відділу благоустрою управління інженерного господарства Львівської міської ради. – Є чіткі графіки, плани, яких ми дотримуємося. Ми не можемо прибрати під кожним під’їздом, якщо є першочергові магістральні вулиці, по яких рухається громадський транспорт. Тому скарги – це для нас звичайна справа (хоча часом вони бувають зовсім некоректні), але глобальної проблеми немає. Скарг і прецедентів, коли люди вимагали компенсації за травми, у нас ще не було».

Читайте також: У Львові – ожеледиця. Як отримати відшкодування за травми

Львів’янам, які не задоволені якістю або оперативністю прибирання вулиці, на якій вони мешкають, Олег Брожик радить звертатися до своєї районної адміністрації.

Як розповіли Tvoemisto.tv у прес-службі ЛМР, якщо львів’яни натраплятимуть на слизькі та небезпечні ділянки, вони можуть звертатися на «гарячу» лінію міста, у районні адміністрації або до комунальних підприємств.

Телефонувати на «гарячу» лінію міста можна цілодобово:

032-297-59-11 (з мобільних телефонів);
15-80 (зі стаціонарних телефонів).

Контакти районних адміністрацій міста:

Галицька районна адміністрація –  тел. 261-10-36.

Залізнична районна адміністрація – тел. 295-82-40, 295-82-35.

Личаківська районна адміністрація – тел. 254-62-06.

Сихівська районна адміністрація – тел. 254-64-02, 254-64-08.

Франківська районна адміністрація – тел. 237-33-32.

Шевченківська районна адміністрація – тел. 252-17-67.

Актуальні телефонні номери, адреси та години прийому кожного ЛКП можна переглянути ТУТ

Спілкувалися Юлія Сабадишина та Наталка Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!