У Львові зросла захворюваність на вірусний менінгіт. Як уберегтись

15321 0
Медики нагадують про прості правила, що можуть врятувати життя.
Фото: todaysparent.com

Фото: todaysparent.com

Торік у Львові на вірусний менінгіт захворіли 25 дітей, загалом на Львівщині – 39 дітей. У 2017 році на всю область був зареєстрований лише один випадок цієї гострої вірусної інфекції. Про це повідомляє Лабораторний центр МОЗ у Львівській області.

Вірусні менінгіти – гострі інфекційні хвороби, що викликаються різноманітними ентеровірусами, що проникають в мозкові оболонки людини. За словами медиків, до вірусного менінгіту найбільш сприятливі діти, особливо у віці 5-9 років.

Читайте також: Чи можна вберегтися від кору і що робити, коли хвороба таки прийшла

Вірусний менінгіт призводить до ураження дихальних шляхів, шлунково-кишкового тракту, центральної нервової системи, м’язів, суглобів, міокарду, висипанням на шкірі. Інкубаційний період при цьому захворюванні становить 2-4 доби. 

При респіраторній формі  хвороба проявляється катаральними симптомами: загальна слабкість, можливі серозні виділення з носа, кашель, підвищення температури тіла, почервоніння слизових оболонок очей.

При шлунково-кишкових розладах, крім проявів інтоксикації організму (температура, слабкість, головний біль), є болі у животі, блювота, пронос.

Читайте також: Що варто знати про здоров'я дітей. Важливі правила від невролога

Джерелом інфекції можуть бути як хворі люди, так і вірусоносії. Хвороба передається фекально-оральним шляхом через брудні руки, забруднені предмети побуту, воду і продукти харчування. Не виключений повітряно-краплинний механізм передачі інфекції. 

Розповсюдженню вірусних менінгітів сприяють недотримання правил особистої гігієни, міграційні процеси населення, скупченість людей у приміщеннях, низький соціальний рівень населення, незадовільний санітарно-гігієнічний стан територій і житла. 

Читайте також: Не лише грип: якими вірусами львів'яни можуть заразитись цієї зими

Щоб запобігти інфікуванню вірусним менінгітом необхідно: 

  • дотримуватись правил особистої гігієни, а саме: ретельно мити руки з милом гарячою водою, особливо перед прийомом їжі,  після відвідування громадських місць, туалету; своєчасно міняти постіль, рушники, слідкувати за чистотою одягу;
  • проводити регулярне вологе прибирання та провітрювання приміщень;
  • ретельно мити кухонний посуд гарячою водою з використанням миючих засобів;
  • вживати у їжу лише свіжі продукти харчування, ретельно вимиті гарячою водою фрукти, ягоди, зелень, овочі;
  • для пиття вживати тільки кип’ячену або бутильовану воду.

Медики наголошують, що лише лікар може точно встановити діагноз та призначити лікування.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!