У Львові зрубали старі дерева довкола озера на Панча. Що висадять натомість

19584 0
Під час капітального ремонту території довелось зрізати 12 великих дерев та 49 самосівів.
Фото: Галини Фесюк

Фото: Галини Фесюк

У Львові під час облаштування території поблизу озера на вулиці Панча викорчували старі дерева. Мешканці обурюються, однак проєктант запевняє, що на території передбачили нове озеленення.

«Ось як проводиться «реконструкція» за проєктом озера на вулиці Панча у Львові. Згідно з наказом, зрізали стару вербу», – написала Тvoemisto.tv мешканка мікрорайону Галина Фесюк.

Вона каже, що підрядник викорчував давні верби із розлогою кроною, які росли довкола озера.

Керівниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова пояснює у коментарі Tvoemisto.tv, що управління повинне дати дозвіл на зрубування дерев, якщо цього вимагає проєкт. На цій території, запевняє вона, буде нове озеленення.

Читайте також: Коли у Львові відновлять озеро на Панча

«Знаю що всі дерева, які є в хорошому стані, і які можна зберегти в межах цього проєкту, проєктант намагався зберегти. Так, більшість забрали, на жаль, але висадка буде теж», – каже вона.

Олександра Сладкова додає, що земельні роботи пошкоджують кореневу систему, такі дерева довго не проживуть і можуть бути небезпечними.

«Була суперечка, що за проєктом зрізали дерева, які в задовільному стані, але земельні  роботи тією чи іншою мірою пошкоджують коріння. Наше основне завдання забезпечити належне озеленення після реконструкції, а також, щоб те, що залишилося, було безпечним», – зазначила вона.

Як уточнила Тvoemisto.tv авторка проєкту, архітекторка ЛКП «Інститут просторового розвитку» Христина Чорноус, під час капітального ремонту території довелось зрізати 12 великих дерев та 49 самосівів. Натомість там планують висадити близько 30 молодих дерев: клени, липи, верби і черемхи. Висадять і кущі.

Читайте також: Мандрівка львівськими озерами

«Ці дерева можливо й були у задовільному стані за документами. Але задовільний стан – це дерева, які переважно мають проблеми, та ще можуть стояти, якщо в цю територію не втручаються. У них уже можуть починатися процеси гниття, вони вже можуть бути хворі, але ще не аварійні. Є наказ про те, що дерева, які досягли вікової межі в місті, мають замінювати під час капремонтів», – пояснює вона.

Христина Чорноус каже, що в межах проєкту вдалось зберегти лише дві давні верби.

Нагадаємо, у Львові розпочали роботи із облаштування території довкола озера на вулиці Панча, також там відновлять і саму водойму. Роботи проводить ТзОВ «Будівельна компанія «Захід нео буд» за понад 21 мільйон гривень.

Проєкт, за яким облаштовують простір розробив ЛКП «Інститут просторового розвитку», 650 тис. грн. Облаштовувати громадський простір та впорядкують водойму на вул. Панча, 8-10 у Львові вирішили торік восени. Мешканці району підтримали цей проєкт на Громадському бюджеті.

Довідка

Озеро на вул. Панча є штучною водоймою, що виникла у 50−80-х роках минулого століття, як результат меліоративної водовідвідної системи, що була першим кроком для підготовки території під забудову житлового масиву.

Озеро живиться від ґрунтових та дощових вод та позбавлене природного стоку з водозбірного басейну через каналізування Клепарівського потоку у 50−80-х роках. Забудова району призвела до обміління озера.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!