У Львові з’являться три нові фонтани: локації, особливості

4711 0
У місті взялися відновлювати і встановлювати нові водограї. Невдовзі львів’яни зможуть милуватися кількома фонтанами, які даруватимуть прохолоду в літню спеку та стануть ще однією цікавинкою Львова.
фото: facebook, прес-служба міста, lviv.vgorode.ua

фото: facebook, прес-служба міста, lviv.vgorode.ua

Фонтан біля Оперного театру

Фонтан на площі перед Оперою планують розібрати й побудувати новий. Заодно відновлять і саму площу. Зі слів головного архітектора Львова Юліана Чаплінського, переробити водограй зголосився благодійний фонд. На це вже дав добро виконком Львівської міськради.

Читайте також: Чотири унікальні громадські простори Львова: локації, особливості

Головний архітектор міста запевняє, що ремонтні роботи не принесуть містянам і туристам незручностей, оскільки всю площу загороджувати не потрібно – загородять лише невеликі локальні місця, де і проводитимуть ремонт.

Фонтан планують збудувати за останнім європейським зразком – у одній площині з гранітною поверхнею, а вся гідравліка всередині. Це дозволить не втрачати багато води під час випаровування й експлуатувати цю площу взимку.

Фонтан на вулиці Хмельницького

Водограй на вулиці Хмельницького біля будинку №56 відремонтують коштом бюджету розвитку Львова. Департамент житлового господарства та інфраструктури має провести експертну оцінку фонтану, отримати вихідні дані на проектування, розробити у ліцензованій проектній організації проектно-кошторисну документацію та погодити її у встановленому порядку і подати на розгляд міської ради питання прийняття у власність територіальної громади Львова фонтану. Після закінчення робіт фонтан передадуть на баланс Шевченківської районної адміністрації. 

Читайте також: Пішохідна зона та 125 дерев. Що буде з площею св. Юра у Львові?

Зовнішній вигляд  не змінюватимуть, але замінять мережі та облаштують підсвітку. Цей фонтан побудували в кінці 60-тих. Відтоді капітального ремонту не проводили. У 2013 році облаштували площу навколо фонтана та привели у нормальний вигляд і сам водограй. Нині він знову потребує ремонту.

Фонтан на площі Митній

На площі планують облаштувати так званий «сухий» фонтан – фонтан без чаші. Схожий мають намір зробити й біля Оперного театру.

«Європа відійшла від фонтанів із чашами, здебільшого, з двох причин: тому що там назбирується дуже багато бруду, а також тому, що з чаші фонтану йдуть величезні випаровування – близько 20% у спекотний день. Тому є ідея зробити фонтан в один рівень із гранітним замощенням», – підкреслює головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

Читайте також: Як виглядатиме нова міська локація у центрі Львова

Окрім того, архітектор розповів про можливість появи фонтанів із питною водою в центрі міста. «Зараз працюємо над ідеєю встановлення фонтанів із питною водою в середмісті, зокрема, у парку імені Івана Франка біля університету й на площі Ринок. Приблизно 10 фонтанів. Місту треба додати води!» – наголосив Чаплінський.

Джерело: Львівська Пошта, IA ZIK, DailyLviv.com, прес-служба ЛМР


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!