У Львові з’явиться ще один пам’ятник ЗУНР. Візуалізація

3122 0
На пам’ятник із обласного бюджету виділили 2 млн гривень.
фото лода

фото лода

Львівська ОДА зведе пам’ятник ЗУНР та УГА, який встановлять у Львові на перетині вул. Листопадового Чину і вул. Огієнка. Відповідні містобудівні умови та обмеження видав виконавчий комітет ЛМР.

Пам’ятник з’явиться в сквері, що розташований поряд із консультативно-діагностичним центром клінічної лікарні Львівської залізниці. Його висота становить 7,5 метрів.

Місце під майбутній пам'ятник

Читайте також: У Львові з'явиться пам'ятник Січовим Стрільцям

Зазначимо, що проект пам’ятника визначила конкурсна комісія при ЛОДА 24 травня цього року. Серед чотирьох пропозицій перемогла ідея авторського колективу художника Любомира Медвідя, скульптора Василя Ярича та архітекторів Володимира Лавріна й Анни Андреєвої. 

«Проект пам’ятника є образним зображенням двох сил, які визріли у період ЗУНР, – політичної і військової. Також знак державності – український герб зображений у вигляді полум’я», – зазначили автори.

Читайте також: Як зміниться площа святого Теодора у Львові. Візуалізація

Пізніше, на сесії Львівської обласної ради на спорудження пам’ятника виділили 2 млн гривень.

Нагадаємо, Львівська міська рада також облаштовує громадський простір на честь ЗУНР на розі вулиць Бенедиктовича та Городоцької. Посеред громадського простору розмістять скульптуру Лева, який символізує молоду Україну.

Довідка

Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР) — важливий етап української державницької традиції ХХ століття. Ще з початку 1920-х років громадськість Галичини традиційно відзначає це свято щороку 1 листопада як День Листопадового Чину.

В історичній пам’яті українського народу ЗУНР займає особливе місце, адже державотворення ЗУНР було органічною частиною української революції 1917−1921 років, кульмінаційним моментом якої стало проголошення Злуки УНР і ЗУНР у єдину українську соборну державу 22 січня 1919 року на Софійському майдані у Києві.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!