У липні газ для населення подорожчає на 7%

2111 0
Кубометр газу подорожчає на 16 копійок.
Фото: Главом

Фото: Главом

Вартість газу для населення в липні становитиме 2 грн 30 коп. без урахування ПДВ, націнки газзбутів та витрат на транспортування газу. Це на 7% дорожче, ніж у червні. Про це повідомили в НАК «Нафтогаз».

«Світові ціни на газ традиційно падають в період низького попиту і ростуть напередодні опалювального сезону. І, попри коронавірус, економічну кризу і скорочення попиту, 2020 рік не став винятком з цього сезонного правила. Втім, ціна все ще рекордно низька порівняно з попередніми періодами і ми вже сьогодні можемо припустити, що в другому півріччі, в розпал опалювального сезону, вартість газу все одно буде нижче, ніж в 2019 році. За попередніми розрахунками – на 20, а то і на 30%», – каже голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв.

Читайте також: Українці можуть відключитись від центрального опалення. Як це зробити

Нагадаємо, що у січні Кабмін відмовився від гарантованої ціни на газ та прив’язав її до вартості на нідерландському газовому хабі TTF. Однак, у березні на внутрішньому ринку з’явився новий ліквідний ціновий індикатор: Оператор ГТС провів тендер на закупівлю газу на період постачання березень-грудень 2020 року і торги продемонстрували, що в Україні є значна конкуренція, яка призводить до зниження оптових цін на купівлю-продаж газу.

Тож ціну на газ за липень розраховували за принципом вибору найменшого значення з двох альтернатив: індикативної ціни за постановою КМУ та середньозваженої ціни переможців за результатами торгів на постачання газу Оператору ГТС України. 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!