У листопаді у Львові відкриють унікальне реабілітаційне відділення

4201 0
Цьогоріч у Львові планують реалізувати великий проект зі створення нового та сучасного реабілітаційного центру. Роботи над створенням реабілітаційного відділення у Комунальній міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги вже тривають. Його відкриття заплановано на середину листопада, інформують у прес-службі ЛМР.
фото: Андрій Андрух

фото: Андрій Андрух

Відомо, що реабілітаційне лікування вирішує проблеми рухових дисфункцій, підвищує якість лікування основної нозології, якість життя, зменшує частоту ускладнень, відновлює 30-70% утрачених функцій. «Коли почалася війна і ми почали отримувати перших поранених, ми зрозуміли, що дуже важливо у місті мати високоякісне відділення для реабілітації наших хворих. Власне, така мета була поставлена. Сьогодні ми вже бачимо фінальні роботи. Всередині наступного місяця – відкриття цього відділення. За оснащеністю, за обладнанням, за якістю персоналу – нічого подібного комунальні і державні медичні установи в Україні не мають на сьогоднішній день.Тепер задача – щоби наші хлопці, які сюди потраплятимуть, мали максимальну любов, тепло. Тому що дуже важливо допомогти людині повернутися до активного життя. Ця місія закладена у будівництво цього відділення, яке сьогодні ми готуємо до відкриття», –  розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

У лікарні підлягатимуть реабілітації пацієнти інших відділень, зокрема кардіологічного та травматологічних. Щорічно реабілітаційними заходами в лікарні охоплено близько 7 тисяч пацієнтів – це більше 69 тисяч процедур, які зараз фахівці проводять в пристосованих приміщеннях.

«Це відділення буде не тільки для людей, які були учасниками АТО. Реабілітаційні послуги в цій лікарні отримує понад 7 тис. пацієнтів щороку. Здійснюється 920 реабілітаційних процедур щороку. І все це відбувається в пристосованих приміщеннях. Таке відділення є вкрай необхідне лікарні, де поступають хворі з ДТП, де є відділення нейрохірургії, травматології, інфарктне та інсультне відділення. Щороку в Україні 110-120 тис. хворих потерпає від інсульту, 35% з них – люди працездатного віку, 20% з цих людей стає глибокими інвалідами. Фактично, інсульт – це найбільш інвалідизуюча патологія в Україні. Тому від того, наскільки рано ми розпочнемо реабілітацію, буде залежати подальша якість життя пацієнта.

Це відділення створене для того, щоб профілактувати ускладнення, щоб максимально відновити втрачені функції у пацієнтів з тією чи іншою патологією, і щоби зробити пацієнта максимально незалежним. Щоб хворий, який вже має інвалідизуючу патологію, міг себе обслуговувати, був максимально адаптований в соціумі.

Вартість проекту – 7,5 млн. грн.: 3 млн. виділило місто з міського бюджету на проведення ремонтних робіт, 4,5 млн. – це спонсорські кошти у вигляді обладнання та м’якого і твердого інвентарю.  Відкриється відділення орієнтовно 20 листопада цього року. Покази до госпіталізації будуть чітко прописані. Ми розуміємо, що буде ажіотаж, але в медицині є чіткі покази. Буде чітко прописано, хто потрапляє в це відділення і з якою патологією, будучи тут на лікуванні чи з інших закладів охорони здоров’я.

У планах – амбулаторна реабілітація, щоби після стаціонару хворий ще йшов в поліклініки і проходив там етап амбулаторної реабілітації. Ми до того прагнемо», – розповіла в.о. начальника управління охорони здоров’я Львівської міської ради Наталія Літвінська.

Читайте також: У Львівському перинатаольному центрі встановлюють вікна

Структура відділення реабілітації передбачає палатну зону (25 ліжок), маніпуляційну, три зали фізичної реабілітації, масажний кабінет, кабінети психолога, ерготерапії та інші допоміжні приміщення.

Комплекс реабілітаційного лікування передбачає: фізичну реабілітацію, психотерапевтичну, працетерапію (ерготерапію). Показами для реабілітаційного лікування є: нейрохірургічна і неврологічна патологія (наслідки черепно-мозкових травм, травми хребта і спинного мозку, судинних уражень головного і спинного мозку та ін.), патологія опорно-рухового апарату.

Методика роботи реабілітаційного відділення передбачає:

-  заняття фізичною реабілітацією двічі на день у вигляді тренування в залі, тривалістю та інтенсивністю, визначеною фахівцем фізичної реабілітації, відповідно до функціонального стану пацієнта;

- один раз в день заняття з психотерапевтом (можливо, раз в 2-3 дні, відповідно до стану пацієнта);

- щоденні заняття з працетерапії (ерготерапії). Відповідно до функціонального стану пацієнта, заняття з ним можуть проводитись у палаті у вигляді самостійних занять чи навчань певних видів побутових навичок.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!