У Польщі відкрили виставку, де показують 500 артефактів з побуту львів'ян

3153 0
«Врятовані скарби підземного Львова» - це серія виставок із знахідками з щоденного побуту львів’ян, знайденими за останні 15 років Науково-дослідним центром «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України. В Музеї Любельському виставка представлена вперше, попередньо її презентували в Кракові. Які знахідки представили , та чи зможуть експозицію перенести до Львова, читайте у «Твоєму місті».
фото Віталія Грабара

фото Віталія Грабара

Як розповіла куратор виставки Наталія Войцещук, представлені експонати відкривають такий Львів, яким був щодня : «Львів – місто, у якому ми живемо сьогодні створили звичайні люди. Мета цієї виставки – ознайомити нас із хронологією розвитку міста відкриттям простих побутових предметів, якими люди у ті часи користувалися щодня, і які щось для них важили».

Основу виставки складають понад 500 артефактів, які віднайдені у Львові за останні 15 років та датуються від VIIст. до зламу ХІХ- ХХ ст, отже охоплюють чималий період із життя міста .

Осібно, представлено унікальні речі: кахлю XV-XVI ст. з трьома гербами, срібну тацу XV-XVI ст. із клеймом у вигляді герба Львова, копію найстарішої в Україні писанки XV-XVI ст, виконану на качиному яйці, яка сьогодні зберігається у «Музеї писанки» в м. Коломия, бронзову фігурку XIV ст. у вигляді блазня в готичному вбранні.

«Цікавими за походженням є два скарби, що експонуються на виставці. Один з них знайдено у дерев'яному водозбірнику XVІ-XVIІ ст. і він складався з предметів християнського культу ХІІ-XV ст. : двох хрестів-релікваріїв, релікварія-квадрифолії, трьох підвісок із зображенням лику Христа Спасителя, трьох підвісок-релікваріїв і двох хрестовидних підвісок, персня та мідного горщика, в якому він, очевидно, зберігався.

Інший скарб містив 103 розмінні монети, з них 9 срібних корон, Австро-Угорської імперії часів правління Франца Йосифа І та два ґудзики, на одному з котрих був герб Львова. Археологічний контекст його виявлення свідчить, що він, найімовірніше, був захований перед першим захопленням міста російськими військами у 1914 році» - розповів археолог «Рятівної археологічної служби» Остап Лазурко.

«Самі по собі ці речі мовчазні, але саме археологи здатні наділити їх мовою» - пояснила куратор виставки Наталія Войцещук. Зокрема, увагу привертають глеки маленького розміру. На думку археолога Остапа Лазурка, такої форми гончарі ліпили ці посудинки для дітей, та давали замість решти. Також серед дитячих речей на виставці представили різнокольорові іграшки-свистульки, які використовували, як примітивні музичні інструменти.

 

Коли виставку презентують у Львові?

За словами Лілії Онищенко, начальника управління охорони історичного середовища, у місті таку виставку зможуть представити не раніше 2018 року.  У 2016-2017 роках її представлять ще у Вроцлаві та Варшаві. Для експортування виставки до Львова потрібне належне музейне приміщення з усім необхідним технічним забезпеченням, якого наразі немає. 

 

 

Підготувала Олена Ільків


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!