У Любліні встановлять пам’ятник блаженному отцю Омеляну Ковчу

1617 0
З трьох сторін пам'ятника польською, українською та івритом відтворили фрагмент листа, в якому отець Ковч написав рідним, перебуваючи в концтаборі, з проханням не докладати зусиль для його звільнення.
Фото: Ukrainian People Magazine

Фото: Ukrainian People Magazine

У Любліні 25 березня встановлять пам’ятник блаженному священномученику отцю Омеляну Ковчу. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив директор Центру міжнародної співробітництва Любліна Кшиштоф Становський.

За його словами, пам’ятник розмістять у сквері на перехресті вулиць мучеників Майданека з Цвинтарною.

Раніше на сесії Люблінської міської ради відбудеться символічна передача пам’ятника місту. Формальне його відкриття відбудеться пізніше. Кшиштоф Становський наголошує, що 25 березня не буде ні гучної церемонії, ні промов.

Гранітний пам’ятник, який вшановує пам’ять блаженного Омеляна Ковча, був зведений за ініціативи Фонду духовної культури Прикордоння за ескізом художників-скульторів – Олександра та Марти Дяченків. З трьох сторін пам'ятника польською, українською та івритом відтворили фрагмент листа, в якому отець Ковч написав рідним, перебуваючи в концтаборі, з проханням не докладати зусиль для його звільнення.

Отець Омелян Ковч під час німецької окупації Галичини, намагаючись врятувати євреїв від знищення, хрестив їх і видавав їм метрики про хрещення. Загалом тоді видали більше 600 свідоцтв про хрещення. За ці дії 30 грудня 1942 року він був заарештований гестапо й кинутий до львівської в'язниці по вулиці Лонцького (тепер – вул. Степана Бандери), а в серпні 1943 року – до концтабору Майданек.

Отець Омелян Ковч до останнього дня життя сповідав і причащав в'язнів концтабору, аж 1944 року важко захворів, 25 березня його не стало. У червні 2001 року під час візиту в Україну Папи Римського Івана Павла ІІ Омеляна Ковча було проголошено блаженним Католицької Церкви.

Восени 2008 року Синод єпископів УГКЦ проголосив Блаженного Священномученика Омеляна Покровителем душпастирів УГКЦ. А 24 квітня 2009 у Києві, на території будівництва Патріаршого центру УГКЦ, відбулося урочисте проголошення бл. свщмч. Омеляна Покровителем душпастирів УГКЦ.
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!