У людей, які хворіли на Covid-19, частіше розвивається інсульт і психічні розлади. Дослідження

3539 0
У пацієнтів після коронавірусу на 16% частіше розвивалися психологічні розлади, якщо порівняти з тими людьми, які перенесли інші респіраторні інфекції.
Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

У людей, які перехворіли на коронавірус, психічні розлади та інсульт розвиваються частіше, ніж у тих людей, які перехворіли на інші респіраторні захворювання та грип. Науковці з Оксфордського університету вивчили електронні медичні картки пів мільйона пацієнтів у США та визначили ймовірність розвитку в них психологічних і неврологічних розладів: розлади настрою, тривожність, психоз, деменція, інсульт тощо. Про це повідомляє Громадське з посиланням на BBC.

Учені порівнювали дані людей, які перенесли Covid-19 упродовж останніх шести місяців, із людьми, які перехворіли на грип та інші респіраторні захворювання. Вони дійшли висновку, що коронавірусне захворювання асоціюється з більшою кількістю подальших розладів.

Читайте також: «Львів'яни не готові відповідати за свої вчинки». Епідеміологиня про локдаун у Львові

Так, у пацієнтів після коронавірусу на 16% частіше розвивалися психологічні розлади, якщо порівняти з тими людьми, які перенесли інші респіраторні інфекції, а також на 44% частіше, ніж у людей після грипу. Крім того, у пацієнтів, які перенесли важкий перебіг Covid-19, фіксували вищі ризики розвитку розладів. Імовірно, поява розладів пов'язана з переживанням хворих і занепокоєнням через госпіталізацію.

Від змін настрою, тривожності тощо страждали 24% всіх Covid-пацієнтів, а також 25% госпіталізованих, 28% людей, які були в реанімації, а також 36% людей, які під час хвороби страждали на зниження уваги.

Інсульт перенесли 2% всіх пацієнтів після коронавірусу, водночас серед госпіталізованих цей показник зріс до 7%, а серед тих, хто мав делірій – до 9%. Деменцію діагностували в 0,7% усіх Covid-пацієнтів, водночас серед тих, хто мав делірій, цей показник зріс до 5%.

Читайте також: Ми повернулися на 20 років назад. Про коронавірус та статистику онкозахворювань

Науковці застерігають, що їхнє дослідження було спостережливим, тому вони не можуть точно заявити, що саме коронавірус став причиною розладів. Водночас вони можуть зафіксувати, які порушення у пацієнтів після COVID-19 проявляються частіше — ця інформація важлива для подальшого вивчення причин розладів.

«Дослідження підтверджує наші підозри, що COVID-19 пов'язаний не лише з респіраторними симптомами, а й із психологічними та неврологічними проблемами», — зазначив професор з Інституту психіатрії Дам Тіл Вайкс.

Припускається, що коронавірус потрапляє в мозок і може впливати на нього, проте, як саме відбувається цей вплив, слід розібратися.

Нагадаємо, що наприкінці січня цього року соціологічна група «Рейтинг» опублікувала результати дослідження про психоемоційні стани українців на карантині. Зокрема там ідеться про те, що серед тих, хто вважає, що вже перехворів на коронавірус, є вищий рівень негативних емоційних станів – втома, розлади сну і тривога. Детальніше про те, які психологічні наслідки хвороба мала для львів'ян, читайте за посиланням



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!