В Україні хочуть вивести ринок таксі з тіні

2073 0
95% таксі в Україні працюють нелегально і пасажири користуються ними на свій страх і ризик. В уряді пропонують ухвалити закон, який виведе ринок цих послуг з тіні.
фото: Navistar

фото: Navistar

Міністерство інфраструктури ініціює зміни в законодавстві, щоб легалізувати ринок таксі в Україні. Про це пише у своєму блозі на сайті «Обозреватель» міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

За його словами, лише 5 таксі зі 100 працюють у правовому полі, сплачують податки, страхують пасажирів, відповідають за стан транспортних засобів і водіїв (наприклад, якщо водій, який приїхав на виклик, напідпитку) тощо.

«Лише в 5 авто зі 100 пасажир може вимагати паски безпеки на задньому сидінні, дитяче автокрісло тощо. Лише в 5 авто зі 100 пасажир є застрахованим. Але фактично "білих" таксі може виявитися ще менше. Національна поліція не має права перевіряти наявність ліцензій, а "Укртрансбезпека" не має достатньої кількості співробітників, щоб здійснювати такі перевірки. Ми хочемо змінити ситуацію», – зазначає міністр.

На його думку, проблема нелегальних таксі полягає передовсім у незацікавленості самих підприємців реєструвати легальний бізнес через бюрократичну зарегульованість, непрозору і довгу процедуру отримання ліцензії, незрозумілу політику органів місцевого самоврядування та відсутність дієвого контролю як з боку правоохоронних органів, так і з боку «Укртрансбезпеки».

Читайте також: Вибачте, у вашому районі немає вільних машин. Вся правда про таксі у Львові

Ще одним із аспектів проблеми, пише міністр, є діяльність так званих диспетчерських служб, які надають інформаційні послуги замовлення таксі, але при цьому не несуть жодної відповідальності за якість, комфорт і безпеку пасажирів. «А оскільки відсутня відповідальність за їхню діяльність, це дає стимул для розвитку тіньового ринку», – наголошує Володимир Омелян.

Законопроект про таксі дає відповіді на більшість із зазначених вище запитань, вважає міністр. Він визначає правила, за якими мають діяти не тільки перевізники й диспетчерські служби, а й Національна поліція, «Укртрансбезпека», органи місцевої влади тощо: «Це – правила, які ми хочемо запровадити для нормальної, безпечної та комфортної для всіх учасників роботи ринку. Держава встановлює правила і не втручається. Це і є запорукою розвитку легального бізнесу».

Ці правила полягають в наступному:

1. Органи місцевого самоврядування мають затвердити мережу стоянок таксі в населених пунктах та забезпечити туди доступ виключно для легальних таксі;

2. Мають бути надані повноваження щодо можливості контролю за діяльністю автомобілів, які мають ознаки таксі, з боку співробітників Національної поліції з можливістю вилучення транспортних засобів на штрафмайданчик за здійснення діяльності без ліцензій;

3. Має бути встановлено нагляд за роботою інформаційно-диспетчерських служб шляхом проведення планових та позапланових перевірок їх діяльності;

4. Підставою для проведення позапланової перевірки інформаційно-диспетчерської служби є надання послуг з диспетчерського управління автомобільним перевізникам та водіям за умови відсутності ліцензії або таким, що не відповідають встановленим вимогам;

5. У разі відмови у проведенні перевірки, невиконання припису, відсутності за місцезнаходженням службового приміщення тощо, за рішенням суду здійснюється припинення диспетчерського управління шляхом блокування телефонів та Інтернет-ресурсу, що використовуються інформаційно-диспетчерськими службами;

6. Легалізація роботи таксі та інформаційно-диспетчерських служб,

7. Офіційне працевлаштування працівників, що дасть надходження до бюджетів коштів у розмірі біля 20 млрд. грн.

Читайте також: Для вирішення проблем таксі у Львові планують відновити робочу групу

Також однією з ініціатив Міністерства інфраструктури та Національної поліції є запровадження вимоги щодо необхідності отримання жовтих номерних знаків тим підприємцям, які легально працюють на ринку таксі, для можливості їх ідентифікації контролюючими службами та безпосередньо самими клієнтами.

Така ініціатива дасть можливість вирізнити легального таксиста, в першу чергу, самим пасажирам, органам місцевого самоврядування для надання йому доступу до користування стоянками таксі. Це зменшить кількість перевірок органами контролю таких транспортних засобів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!