У Мін’юсті пропонують залучити в’язнів до ІТ-бізнесу

4654 0
Мін’юст намагатиметься домовлятися з підприємствами, щоб ті працевлаштовували засуджених, адже частина з них відмовляються залучати арештантів до виробництва через необхідність сплачувати за них податки.

Міністерство юстиції хоче перевести оплату праці засуджених у електронний формат, а також дозволити арештантам працювати в ІТ-галузі. Про це заступниця міністра юстиції Олена Висоцька сказала в інтерв’ю «Слідство.Інфо».

Читайте також: В'язнична реформа: у Мін'юсті анонсували камери підвищеного комфорту

За її словами, переведення оплати праці в’язнів в електронний формат потрібне для того, щоб арештанти могли насправді отримувати ці кошти. Оскільки часто ці гроші можуть опинятися в адміністрації закладів. 

«Є домовленість між підприємствами, що вони (адміністрація закладів, – ред.) фактично як рабів віддають людей на підприємство, і самі отримують за це якісь гроші. У них оплата праці нараховується бухгалтером установи на картки картонні, якісь зошити. Я хочу, щоб кожен в’язень мав паспорт, ідентифікаційний код і рахунок в банку, на який буде нараховуватися заробітна плата», – каже вона.

Крім цього, як пояснила Олена Висоцька, Мін’юст намагатиметься домовлятися з підприємствами, щоб ті працевлаштовували засуджених, адже частина з них відмовляються залучати арештантів до виробництва через необхідність сплачувати за них податки, а також – віддавати частину оплати в’язня у спецфонд установи.

«Вони кажуть про те, що крім заробітної плати засудженому, вони 50% мають сплатити установі у спецфонд. Для нас це корисно, це ж – наповнення спецфонду. Я не готова зараз говорити про те, що ми від цього відмовимося. Але ось цю фінансову модель і складову маємо розібрати з усіх сторін», – додає заступниця міністра.

Також, за словами Олени Висоцької, Мін’юст хоче долучати інші галузі бізнесу, де можуть працювати в’язні. Зокрема, йдеться про закордонний досвід долучення арештантів до ІТ-сфери.

«Як правило, в’язнів долучають до типу робіт, які не є тонкою професійною справою.  Маємо розширювати види робіт. За кордоном використовується досвід, що засуджені виконують нескладні IT-операції, які потребують багато вільного часу. Але в Україні, де в установах нема техніки та інтернету, це – важко. Ми зараз маємо попрацювати, щоб і інформаційно наблизити їх до соціуму, і, можливо, зробити частиною бізнесу, який зайде в тюрму», – розповіла вона.

Читайте також: Нові види покарань і розтермінування застави. Якою буде в’язнична реформа

Нагадаємо, що через коронавірус Мін’юст пропонує амністію для трьох тисяч в’язнів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!