У міськраді Львова заявили, що «Близенько» недоплатило у бюджет 36 млн грн

4347 0
Tvoemisto.tv намагалося сконтактувати з власником мережі, однак він перебуває поза зоною.
Фото: List.in.ua

Фото: List.in.ua

У Львівській міськраді проаналізували, скільки податків сплачують великі торгівельні мережі у бюджет – «Метро», «Ашан», «Сільпо», «Арсен», «АТБ», «Рукавичка» і «Близенько». У департаменті економічної політики ЛМР під час засідання виконавчого комітету ЛМР заявили, що одна із мереж, «Близенько», цього року знову декларує найнижчу зарплату серед інших мереж і в такий спосіб ухиляється від сплати ПДФО – податку із заробітної платні. Загалом, за даними міськради, вона не доплатила у бюджет за 2021 рік та перше півріччя 2022 року близько 36 млн грн.

Скільки мережі сплатили до міського бюджету (ПДФО): 

  • найбільші «гравці» ринку («Метро», «Ашан», «Сільпо») – від 50 млн грн,
  • друга група магазинів («Арсен», «АТБ», «Рукавичка») – від 47 млн грн,
  • «Близенько» – 12,4 млн грн.

 

Розмір середньої заробітної плати в мережах: 

  • «Метро», «Ашан», «Сільпо» – від 15 тис. грн,
  • «Арсен», «АТБ», «Рукавичка» – від 12 тис. грн,
  • «Близенько» – 6 949 грн.

 

Водночас остання мережа має найбільше у Львові торгових точок – 110 («Рукавичка», наприклад, усього 62 магазини, а «АТБ» – 35). За пів року кількість магазинів мережі зросла на 12. 

Читайте також: Два готелі Львова отримали дозволи на відкриття гральних залів

«Для того, аби аналіз був більш зрозумілий, ми порівняли магазини мережі «Рукавичка» і «Близенько». Так, із 2020 року у першому офіційна зарплата зросла з 9 800 грн до 12 600 грн, у «Близенько»  з 4 200 грн до 6 949. Тобто в магазинах «Близенько» впродовж багатьох років виплачують зарплату виключно на рівні мінімальної. Окрім цього, у 62 магазинах «Рукавички» офіційно зареєстровано майже 3 тисячі працівників , а на 110 магазинів «Близенько» ледь не втричі менше. Натомість 62 магазини «Рукавички» дають втричі більше ПДФО, ніж «Близенько», – каже вона. 

Зокрема, минулого року Державна податкова служба та «Близенько» підписали меморандум про те, що середня заробітна плата до 31.12.2021 року має бути на рівні 10 тисяч грн, але, за офіційною відповіддю з податкової, вона становить 6 949 грн. Керівниця департаменту економічної політики ЛМР Ірина Кулинич запевняє, що за номерами телефонів, які прикріплені на оголошеннях про пошук працівників, для вакансій адміністратора залу чи касира-продавця пропонують від 11 175 грн щомісяця + діє бонусна програма. 

Читайте також: Завод Сoca-Сola відновлює роботу в Україні

Додамо, що Головне управління Держпраці виявило у мережі 559 незареєстрованих працівників. За словами Ірини Кулинич, якби «Близенько» виплачувало 1 715 працівникам по 10 тисяч гривень, відповідно до завдання, яке перед ними ставили, то до бюджетів всіх рівнів мали б сплатити додатково 36 млн грн. Через це департамент скерував звернення до уряду, міністрів, нацполіції Львівської області, де вже зареєстрували кримінальне провадження, а також у Державну податкову службу.

Зазначимо, магазини продуктів харчування «Близенько» у Львові почали розвивати із 2013 року. Мережа входить до «Berta Group», кінцевими бенефіціарними власниками є Олександр Бережанський, Сергій та Тетяна Петруки. Tvoemisto.tv намагалося сконтактувати з власником, однак абонент перебуває поза зоною досяжності. 

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!