У Львові з'явився онлайн-кабінет для мешканців: як це працює

13188 2
Сьогодні, 15 червня, Львівська міська рада презентує інтернет-портал «Особистий кабінет мешканця», який надаватиме онлайн-доступ до адміністративних послуг та електронних сервісів. Напередодні Tvoemisto.tv поспілкувалося з одним із ініціаторів проекту – Тимофієм Александронцем – та разом із ним протестувало бета-версію сервісу.
фото: rdob-blog.ucoz.ua, frg.ucoz.ua

фото: rdob-blog.ucoz.ua, frg.ucoz.ua

Львів – перше місто в Україні, яке відкриває мешканцям шлях до електронних послуг. Від сьогодні львів’яни матимуть змогу зареєструватися для тестування пробної версії онлайн-порталу «Особистий кабінет мешканця».

Ініціаторам проекту важливо отримати зворотній зв’язок: критику, зауваження, пропозиції, аби в майбутньому втілити це все в оновлений ресурс, який стане загальнодоступним протягом липня.

Тимофій Александронець, заступник директора департаменту розвитку, начальник управління міжвідомчої координації Львівської міської ради, розповів Tvoemisto.tv, що до «Особистого кабінету мешканця» поступово додаватимуться нові сервіси.

Серед доступних уже сьогодні послуг він перераховує:

- замовлення завірених копій ухвал міськради,

- видача довідок про перебування на квартирному обліку,

- довідка про несудимість у МВС,

- довідка про доходи з податкової (Державна фіскальна служба),

- запис на прийом у центр адміністративних послуг,

- перевірка стану виконання звернення (письмового звернення чи повідомлення на гарячу лінію міста).

Названі вище сервіси, за словами Тимофія Александронця, є найбільш затребуваними серед мешканців міста. Саме тому їх запроваджують першими.

Згодом планують додати ще кілька послуг, серед яких:

- запис на прийом до головного міліціонера Львівщини,

- електронне звернення в МВС,

- довідка про склад сім’ї від ЖЕКу,

- подання показників лічильників та оплата комунальних послуг.

Також функціонуватимуть вже наявні на сайті міськради сервіси: реєстрація дитини в дитсадочок, запис на прийом до посадовця.

Як пояснює Тимофій Александронець, ідентифікація мешканців на онлайн-порталі відбуватиметься за допомогою інноваційного механізму BankID, реалізованого в партнерстві із низкою найбільших українських банків, а згодом і за допомогою MobileID та ЕЦП (електронно-цифрового підпису).

Розробкою сайту «Особистий кабінет мешканця» займалася за власні кошти ІТ-компанія «Інфопульс». Вона й надалі відповідатиме за функціонування та вдосконалення ресурсу. Адмініструвати портал буде Львівське комунальне підприємство «Міський центр інформаційних технологій». Львову проект не коштував ані копійки.

«Місту, в моїй особі, довелося переконувати представників компанії, що в країні варто робити е-врядування. Адже у нас з грошима є завжди проблеми, а пояснити депутатам необхідність запровадження його саме зараз – важко», – каже Александронець.

Про появу онлайн-сервісу та його поступове наповнення новими послугами львів’ян інформуватимуть через соцмережі та ЗМІ. Окрім того, мешканцям, які приходитимуть в міськраду за довідкою, пропонуватимуть наступного разу зробити це через Інтернет. «Рішення, яке приносить користь людям, рекламується дуже швидко», – переконаний Тимофій Александронець.

У розробці проекту його ініціатори здебільшого орієнтувалися на досвід е-врядування Естонії, який запроваджувався протягом 15 років. Нині естонці користуються багатофункціональним порталом www.eesti.ee, який, на думку Тимофія Александронця, є найкращим прикладом. Спiвзасновниця ICT Competence Center Яніка Мерило допомогла перенести естонський досвід на львівську перспективу.

Важливо розуміти, що Львів перший в Україні запроваджує такі речі, – наголошує Тимофій Александронець. Творці порталу «Особистий кабінет мешканця» усвідомлюють, що інновація охопить лише частину мешканців, які є активними користувачами Інтернету. Однак вони планують розвивати, удосконалювати сайт, займатися його промоцією, аби ресурс став максимально корисним для якомога більшої кількості містян.

Львів’ян запрошують долучитися до використання порталу в бета-режимі, зареєструвавшись за посиланням.  

Підготувала Юлія Сабадишина, фото автора


Читайте також:
28 Березня, 2017 17:38
Василь Петрович Яка користь від тих центрів. Ро[***] довідку за 30 днів. Нам треба була довідка про несдуимість. Замовляли в юристів Зробили за три дні. Потрібно було подати довідку замовнику тендера. Може кому треба контакти [***]://salex-lcc.com.ua/dovidka-pro-vidsutnist-sudimosti.html
31 Грудня, 2015 18:06
foreman ...доброго вечора! Щось не працює реєстрація?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!