У МОЗ хочуть скасувати виплати за пацієнтів, які не підписали декларацію з лікарем

1896 0
Проект постанови вивісили на громадське обговорення.
Фото: luxnet.ua

Фото: luxnet.ua

У МОЗ планують скасувати фінансування медзакладів за пацієнтів, які не підписали декларації з сімейними лікарями, терапевтами чи педіатрами. Про це з посиланням на заступника міністра МОЗ Павла Ковтонюка повідомляє Укрінформ.

Читайте також: Як обрати лікаря: На сайті НСЗУ з’явилась інформація про декларації кожного фахівця

«Є проект постанови щодо скасування виплат за, так званими, “червоними” списками. Усі кошти, що вивільняться, спрямують на оплату за тих пацієнтів, які обрали свого лікаря. Це стимулює пацієнтів визначатись і підписувати декларації з тими лікарями і у тих закладах, де їм нададуть кращий сервіс. Такі заклади справедливо отримають більше коштів. Проект постанови вивісили на громадське обговорення», – сказав Павло Ковтонюк.

Червоні списки – це пацієнти, які мешкають на території обслуговування закладу, але ще не підписали декларацію з лікарем.

Читайте також: Охочі є, а місця немає. Репортаж із львівської амбулаторії

За словами заступника міністра, перехід на нову модель фінансування відбувався поступово, аби  дати можливість пацієнтам обрати лікаря, а медзакладам перебудувати роботу.

«Із липня 2018 року медзаклади отримували за договорами з НСЗУ одночасно оплати за пацієнтів, які підписали декларації з лікарями медзакладу, і за пацієнтів, які мешкають на території обслуговування закладу, але ще не підписали декларацію про вибір лікаря», –­ уточнив Павло Ковтонюк..

Він додав, що якщо держава скасує виплати за пацієнтів за «червоними списками», медзаклади з високим рівнем укладення декларацій не відчують різниці в оплаті. Ефективні ж медзаклади завдяки новій моделі фінансування отримують значно більше грошей, ніж за старим механізмом.

Читайте також: Неймовірно, але факт. Які аналізи стануть безкоштовними в Україні та як це працюватиме

Нагадаємо, кожен пацієнт, якщо хоче, може змінити сімейного лікаря у будь-який момент. З квітня цього року НСЗУ вводить електронні рецепти на медикаменти за програмою «Доступні ліки», а з червня запускає пілотний проект «Безкоштовна діагностика».

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!