У МОЗ хочуть забрати фінансування швидкої допомоги від обласних рад

4812 0
Чиновники з міністерства планують закріпити фінансування потреб невідкладної допомоги окремим рядком в бюджеті.
Фото: Львівська ОДА

Фото: Львівська ОДА

Таким чином у МОЗ сподіваються вирівняти ситуацію з нерівномірним фінансуванням «швидкої» в різних регіонах України та запобігти зловживанням при розподілі коштів на рівні обласних бюджетів, розповів у розмові з журналістами заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський.

Відповідаючи на запитання про те, як можна виправити кризову ситуацію, в якій перебуває невідкладна допомога у Львівській області, Лінчевський поклав відповідальність за це на представників Львівщини.

«Представники Львівщини попросили за Володимира Похмурського (керівника «Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» – ред.), він виграв конкурс. Ви нічого не робите, а потім Уляна винна. За Улянину спідницю сховатися не вийде. Це ваші гроші, ваші депутати і ваш Похмурський. Так вам і треба»,  сказав він.

Читайте також: Центральна диспетчерська, кол-центр та геолокація: як зміниться «швидка» на Львівщині

За словами замміністра, міністерство пропонує перевести фінансування системи невідкладної допомоги назад, на рівень державного бюджету і закріпити це окремим рядком у бюджеті. Орієнтовно ці зміни плануються на серпень цього року.

«Ми хочемо, щоби фінансування швидкої було централізованим, як і поліція. Поліцейські всюди отримують всюди однакову зарплатню, а зарплатня працівників швидкої залежить від області. Зарплата і фінансування залежить від того, як цими коштами розпорядиться обласна рада. Абсурд в тому, що ми в МОЗ намагаємося децентралізувати процес, щоби не прийшла умовна Богатирьова і потім не почала «рулити». Але щойно ми гроші залишили у вас, як виявилося, що ви нездані ними розпорядитися»,  наголосив Лінчевський. 

Нагадаємо,  20 березня Львівська обласна рада виділила 11,5 млн грн на придбання п’яти нових карет швидкої допомоги у рамках комплексної програми «Надання медичної допомоги мешканцям Львівської області на 2018-2020 роки». Ще 13,4 млн грн депутати виділили на для введення в експлуатацію єдиної диспетчерської для «швидкої».

 

Тарас Базюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!