У МОЗ нагадують про право на вільний доступ до реанімації

2693 0
Відповідний наказ Міністерства чинний вже протягом трьох років, але лише п’ята частина відвідувачів змогла потрапити у палату інтенсивної терапії до рідних.
ілюстративне фото: Вікіпедія

ілюстративне фото: Вікіпедія

Вільний доступ до реанімацій дозволений наказом МОЗ України №592 вже 3 роки, але національне дослідження, проведене ГО «Горизонталі» та Info Sapiens у лютому цього року, показує, що насправді відкритими відділення інтенсивної терапії є лише в одному з п’яти випадків. Лише 21% відвідувачів мали безперешкодний доступ у цілодобовому режимі. Про це у Facebook написала керівниця МОЗ Уляна Супрун.

Читайте також: Львівська швидка проводить тренінги з домедичної допомоги за євростандартами

Згідно з результатами дослідження, кожному десятому довелося виборювати право на вхід у відділення інтенсивної терапії. Хабар у родичів вимагали у 4% випадків.

«Частково така закритість пов’язана з неготовністю медичного персоналу до змін, частково – з необізнаністю самих пацієнтів. Адже лише половина опитаних знали, що можна відвідувати пацієнтів у відділенні інтенсивної терапії. Хоча серед найбільш болючих моментів перебування в лікарнях вони називали обмеження доступу до відкритих реанімацій. Люди переживають це навіть складніше, ніж важкий стан пацієнта», – каже Уляна Супрун.

Вона додає, що якщо дотримуватись певних правил, то відвідування рідних не заважите роботі лікарів, а пацієнтові – допоможе одужати. Відтак, медзаклади України отримають відповідні інформаційні плакати. Це має сприяти тому, щоб медицина була орієнтована на пацієнта.

Про правила допуску до реанімаційних відділень можна на сайті МОЗ, також тут можна отримати відповіді на найбільш поширені питання про такі відвідування.

Основне, про що треба пам’ятати:

  • Право на допуск до пацієнта будь-якого віку діє 24/7 і забезпечується закладом охорони здоров'я.
  • Один відвідувач може перебувати біля ліжка пацієнта без часових обмежень.
  • Одночасно біля пацієнта може бути не більше двох людей, винятки обговорюються з лікарем.

Відвідувачем може бути будь-яка особа незалежно від родинних стосунків. Відвідувачам радять мати при собі антисептичну рідину для дезінфекції рук і постійно нею користуватися, адже руки – найбільше джерело поширення інфекцій. Не варто заходити в реанімаційне відділення, якщо почуваєтесь застудженим.

Читайте також: МОЗ припинило фінансування послуг для пацієнтів без декларацій

«Ви потрапите в незвичне середовище: навколо вас будуть тяжкохворі люди, багато різних запахів та звуків. Налаштуйтеся на це перед входом у палату та стримуйте емоції. У жодному разі не чіпайте апаратуру, до якої підключені пацієнти, це може бути критичним для їхнього здоров’я і життя. Якщо апаратура почала незвично звучати або вам здалося, що з пацієнтом щось трапилось, терміново покличте медичний персонал. У жодному разі не намагайтеся щось зробити із пацієнтом та апаратурою самостійно. В таких випадках не панікуйте, не кричіть, залиште палату та довіртеся лікарям», – радять в МОЗ.

Також у Міністерстві наголошують, що варто дослухатись до порад медиків, а не конфліктувати з ними.

Читайте також: МОЗ регулюватиме ціни на популярні ліки

Якщо ж у відділенні відмовляють у доступі, потрібно наголосити на порушення медперсоналом наказу МОЗ, а коли це не діє, то звернутись до головного лікаря, який, за умови, що він на робочому місці, має надати відповідь протягом 24-х годин. Якщо ж і головний лікар відмовляє, потрібно звернутись із скаргою в місцеві управління або департамент охорони здоров'я, вказавши назву лікарні та прізвище головного лікаря. Якщо ж це трапилось у вихідні, коли гарячі лінії не працюють, а головного лікаря немає, то відвідувач має право викликати поліцію, щоб та склала відповідний протокол.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!