У МОЗ пообіцяли сказати заздалегідь, чи можна проводити ЗНО

1519 0
Станом на сьогодні епідеміологічна ситуація дозволяє провести тестування.
Фото: huffingtonpost.com

Фото: huffingtonpost.com

Станом на сьогодні епідеміологічні критерії МОЗ дозволяють проведення ЗНО з 25 червня. Про це під час щоденного брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«Остаточне рішення щодо проведення ЗНО буде ухвалюватись 19-20 червня», – сказав Максим Степанов.

Водночас Міністерство освіти оприлюднило заяву про неприпустимість скасування основної сесії ЗНО і заявило, що готове до проведення ЗНО у безпечних умовах та відповідно до рекомендацій головного державного санітарного лікаря України і епідеміологічної ситуації.

«Скасування ЗНО є неприпустимим, оскільки це єдиний об’єктивний інструмент оцінювання та механізм прозорого вступу до вишу, а його відсутність створить значні корупційні ризики», – сказала виконувачка обов’язків міністар освіти Любомира Мандзій.

Читайте також: Діти мають право реалізовуватись, а не страждати або Що не так із цьогорічним ЗНО

За її словами, пункти проведення тестування забезпечені медичними масками, термометрами, антисептиками та захистом для медиків. До пунктів тестування засоби захисту доставляють ОДА, які отримали їх від партнерів. Готовність пунктів тестування контролює Держпродспоживслужба згідно зі спеціальним чеклістом.

Додамо, перед ЗНО учасникам мають виміряти температуру, що не має перевищувати 37,2 градуси. У пункти тестування не допускатимуть людей із ознаками ГРЗ. Відстань між учасниками в аудиторіях має становити не менше 1,2 м.

У Міносвіти додають, що згідно з даними світової статистики, вікова група учасників ЗНО є стійкою до зараження – лише 1,2% серед усіх хворих на Covid-19 становлять підлітки, тобто ризики зараження мізерні.

«Водночас без ЗНО вступ до вишів може стати більш небезпечним з епідеміологічної точки зору, оскільки передбачає великі скупчення людей і складність у дотриманні соціальної дистанції у чергах, під час іспитів. Це створює додатковий ризик для найбільших міст України під час пандемії», – ідеться в заяві МОН.

Читайте також: Чи можуть на Львівщині перенести ЗНО через непослаблення карантину

Нагадаємо, учора, 15 червня, в Україні відбулось пробне ЗНО. Проте за два дні перед тим Кабмін без попередження вирішив не проводити цю сесію, буцімто через епідеміологічну ситуацію в Україні. Зрештою, пробну сесію провели онлайн, а учасникам пообіцяли повернути гроші.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!