У МОЗ пропонують посилити вимоги до косметичної продукції. Що зміниться

1715 0
Вимоги до косметики на українському ринку будуть такими ж, як і на європейському.
Diana Kadreva/unsplash.com

Diana Kadreva/unsplash.com

У МОЗ пропонують посилити вимоги до косметичної продукції. Якщо порівнянювати з нинішніми нормами, список заборонених інгредієнтів буде втричі більшим. Про це повідомляють на сайті Міністерства охорони здоров’я.

Що зміниться для споживачів?

Нові норми гарантуватимуть якість та безпеку споживачам. Втратить актуальність теза «якісне, бо з Європи», тому що вимоги до косметики у нас із країнами Європейського Союзу будуть однаковими.  

Зараз як українські виробники, так і закордонні для українського ринку можуть постачати косметику за «заниженими» вимогами. Перелік заборонених інгредієнтів налічує всього 400 позицій. Новий регламент пропонує розширити його до 1383 позицій. Крім того, новий регламент передбачає використання лише дозволених барвників, консервантів, УФ-фільтрів. 

Що зміниться для виробників?

Вимоги до українських і закордонних виробників будуть однаковими. Ті компанії, які вже сьогодні мають потужності для застосування нових стандартів, без проблем перейдуть на нові умови. Для інших передбачений перехідний період – 18 місяців. Це дозволить затвердити нові методології і налагодити процеси без фінансових ризиків для компаній і нечесної конкуренції. 

Це, зокрема, актуально щодо заборони випробування косметики на тваринах і перехід на новітні технологічні розробки, а саме альтернативні методи тестування косметичної продукції. Наразі в Україні немає затверджених методологій альтернативних випробувань безпеки косметики. Перехідний період дозволить українському косметичному бізнесу розвиватись без перешкод.

Єдині з ЄС норми допоможуть українським виробникам косметичної продукції в середньостроковій перспективі експортувати свою продукцію до країн Європейського Союзу, а іноземні виробники зможуть розміщувати свої виробництва на території України, що сприятиме зменшенню вартості їх продукції.

Читайте також: Російську косметику в Україні продаватимуть з естонським маркуванням

Такі норми діють в Європейському Союзі вже кілька років. І в цих країнах так само нові вимоги до безпеки косметичної продукції впроваджувались з перехідним періодом. 

Додамо, що новий технічний регламент на косметичну продукцію є одним із кроків України щодо виконання умов Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Документ має усунути юридичні розбіжності, а також адміністративні та технічні бар’єри у торгівлі між Україною та країнами Європейського Союзу.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!