Коли породіллі зможуть офіційно обирати собі лікаря і хто за це платитиме

5463 0
Ініціативу департаменту охорони здоров’я ЛОДА про платні пологи в Міністерстві не підтримують.
Фото ілюстративне: Freepik

Фото ілюстративне: Freepik

Керівниця департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак озвучила ініціативу про запровадження офіційної плати за пологи у випадках, коли породілля домовляється з конкретним лікарем, а не народжує у чергового медперсоналу. Пізніше вона повідомила, що від ініціативи доведеться відмовитись, тому що МОЗ проти.

Речник МОЗ Олександр Ябчанка розповів у коментарі Tvoemisto.tv, коли жінки зможуть офіційно домовлятись з лікарем про пологи і хто за це платитиме. За його словами, реформа медичної допомоги, пов’язаної з вагітністю та пологами, запрацює у 2020 році.

Читайте також: Скільки насправді коштують «безкоштовні» пологи

«Пологові будинки наразі фінансуються з медичної субвенції з державного бюджету і дофінансовуються місцевими бюджетами. Згідно з планом впровадження нового механізму фінансування «гроші йдуть за пацієнтом», у таких закладах охорони здоров’я реформа розпочнеться з 2020 року. Той принцип фінансування, що є зараз, згідно з чинним законодавством, мав би забезпечити безоплатні послуги для пацієнтів, але, на жаль, він є неефективний. Ці послуги безоплатні де-юре. Вони такими і залишаться, але це працюватиме більш ефективно», – каже Олександр Ябчанка.

Щодо ініціативи департаменту ЛОДА, він наголошує, що ніхто на власний розсуд не може запроваджувати платні послуги у закладах охорони здоров’я – це регулюється постановою Кабінету міністрів від 17 вересня 1996 року №1138. Відтак, пропозиція Ірини Микичак суперечить законодавству.

З 2020 року, коли розпочнеться реформа вторинної і третинної ланок медицини, породіллі зможуть самостійно обирати лікаря, якому хочуть довірити пологи, а держава оплачуватиме це, як зараз це відбувається у сімейній медицині.

Читайте також: Хто такі доули і чому жінки вирішують народжувати з їхньою допомогою

«Як показує практика реформи на первинній ланці, там, де держава фінансує меддопомогу за принципом «гроші ходять за пацієнтом», там дійсно пацієнти отримують безоплатну медичну допомогу. З 2020 року гроші ходитимуть за пацієнтом туди, куди він захоче піти, у тому числі і з питань меддопомоги, що пов’язана з вагітністю і пологами», – каже Олександр Ябчанка.

Нагадаємо, у Львові також планують побудувати перший приватний пологовий будинок. Розпочати будівництво мають у 2019 році, а здати будівлю в експлуатацію – у 2021.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!