У МОЗ розповіли, що потрібно для здорового сну

2288 0
Добова нестача, в тому числі нічного, сну робить нас дратівливими, може негативно впливати на мислення, увагу, швидкість реакції тощо.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

У Міністерстві охорони здоров'я пояснили, що достатня кількість якісного сну сприяє захисту психічного та фізичного здоров’я, покращує якість життя. Крім того, сон допомагає центральній нервовій системі коректно функціонувати – поки ми спимо, мозок аналізує інформацію минулого дня і готується до дня наступного, щоб ми могли вивчати та запам’ятовувати нову інформацію.

Кілька порад від МОЗ:

  • Відмовтеся від яскравого світла

Щоби підготуватися до сну, організм має отримати сигнал про настання сутінок, відтак за годину-півтори до того, як ви лягаєте спати, приглушіть світло в кімнаті або використовуйте тепле світіння нічника. Спати краще у повній темряві й, що також важливо, – в тиші.

  • Провітрюйте спальню перед сном

Навіть якщо на вулиці дуже холодно – відкрийте  вікно на кілька хвилин і запустить свіже повітря в кімнату. Це допоможе налагодженню якісного сну.

  • Уникайте ситної вечері

Їжте не пізніше, ніж за 3-4 години до сну, проте і не лягайте спати голодними. Перед сном краще уникати солодкої, дуже гострої, жирної, смаженої їжі – вона важко перетравлюється й дає організму непотрібні під час сну калорії. Варто також обмежити вживання кофеїновмісних напоїв, а перед сном випити теплої води.

  • Контролюйте екранний час

Відмовтесь від гаджетів за 30-60 хвилин до сну. Світло від цих пристроїв заважає мозку виробляти мелатонін – гормон сну. Крім того, планшети, мобільні телефони та ноутбуки стимулюють мозок працювати, а це ускладнює заспокоєння. 

  • Одягайте для сну спеціальний комфортний одяг

Піжама, нічна сорочка, улюблена футболка – неважливо, що ви оберете, головне, щоб ці речі були виготовленими з натуральної тканини, зручними і не містили зайвих декоративних елементів. Ґудзики чи надто грубі шви створюватимуть дискомфорт під час сну. 

  • Не забувайте про фізичну активність

Перетворіть рух на свою корисну звичку. Якщо після робочого дня в офісі у вас є можливість пішки дійти додому – оберіть саме цей варіант або вийдіть з автобуса раніше на одну зупинку і здолайте решту відстані самотужки. Чим більше фізичної активності, тим краще наш організм розслабляється. Проте якщо ви відвідуєте інтенсивні тренування, краще завершувати їх за кілька годин до сну.

  • Започаткуйте ритуали заспокоєння і розслаблення

Медитація, дихальні вправи, самомасаж, читання паперової книги, прийняття ванни – ритуали, що допоможуть розслабитись і налаштуватися на якісний сон. Не ігноруйте їх. Незадовго до сну віддавайте перевагу спокійній діяльності.

  • Дотримуйтеся режиму

За можливості лягайте спати і вставайте щодня в один і той же час. Якщо плануєте порушити режим у вихідні дні, намагайтеся, щоб різниця зі звичайним розкладом не перевищувала годину. Рекомендована кількість сну для здорової дорослої людини становить 7-8 годин. 

Якщо вам не вдається заснути протягом приблизно 20 хвилин,  займіться чимось іншим – почитайте або послухайте заспокійливу музику. Коли відчуєте втому, можна вже вкладатися до сну.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!