У МОЗ розповіли, як уберегтись від діабету

1719 0
Зараз в Україні є 1,3 млн людей, хворих на діабет, щороку їх кількість збільшується.
Фото: biotecnika.org

Фото: biotecnika.org

Минулого року в Україні на діабет захворіли на 2% більше людей, ніж у 2016 році. Зараз в країні є майже 1,3 млн хворих. У Світовий день боротьби з діабетом у МОЗ розповіли, як вберегти себе від хвороби.

Діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну (діабет І типу) або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін (діабет ІІ типу).

Читайте також: Медики назвали 4 кроки для контролю діабету упродовж життя

Симптомами діабету є надмірне сечовиділення, спрага, постійне відчуття голоду, втрата ваги, постійне відчуття втоми, погіршення зору.

Причини виникнення діабету І типу (інсулінозалежного) недостатньо вивчені, тому запобігти захворюванню практично неможливо. Але відомо, що більшість випадків діабету ІІ типу, що є найбільш поширеним, пов’язані з надлишком ваги та браком фізичної активності. Йому можна запобігти у 80% випадків.

Для профілактики діабету ІІ типу потрібно підтримувати у нормі вагу, бути фізично активними, дотримуватись здорового харчування і не курити. Ці правила стосуються і людей, які захворіли на діабет. Також їм необхідно приймати ліки, навіть якщо вони почуваються добре.

Читайте також: 5 причин обмежити цукор в раціоні. Поради від МОЗ

Людям з діабетом І типу потрібна щоденна інсулінотерапія. Отримати інсулін можна за програмою «Доступні ліки».

«З рецептом від лікаря пацієнт йде в аптеку і там безкоштовно або із невеликою доплатою отримує інсулін. Вартість аптеці відшкодовує держава з коштів платників податків. Більше немає ризику, що пацієнт отримає ліки, які йому не підходять або від яких в нього будуть тяжкі побічні ефекти, бо лікар підбирає їх індивідуально, а не з асортименту, що закупила область», – кажуть в МОЗ.

Інфографіка: МОЗ

Дві третини вартості інсуліну відшкодовує державний бюджет, а решту має оплатити місцевий. З переліком доступних препаратів можна ознайомитись за посиланням.

Нагадаємо, незабаром рецепти за програмою доступні ліки зможуть виписувати і приватні лікарі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!