У МОЗ розробили стандарт постковідної реабілітації. Що передбачає і хто зможе пройти

1627 0
Департаменти мають забезпечити пацієнтів, які перенесли середню та важку форму Covid-19, можливістю пройти реабілітацію в закладах охорони здоров'я, зокрема, у санаторно-курортних.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

У Міністерстві охорони здоров’я розробили стандарт медичної реабілітації для пацієнтів, що перенесли коронавірус. Його надіслали для опрацювання в регіональні департаменти охорони здоров'я і найближчим часом планують погодити в структурних підрозділах. Про це під час брифінгу сьогодні, 12 квітня, повідомила заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак.

За її словами, ВООЗ з низкою міжнародних організацій, враховуючи досвід за останній рік, сформувала певні рекомендації, як має працювати система реабілітації.

Читайте також: Тих, хто перехворів на Сovid-19, турбують панічні атаки, втрата апетиту і дратівливість, – дослідження

«Ми використовуємо рекомендації Панамериканського підрозділу ВООЗ з реабілітації. Міністерство сформувало низку ініціативи, які дозволять пацієнтам проходити реабілітацію після перенесення Covid-19. Пацієнти за скеруванням сімейного лікаря можуть отримувати певний обсяг послуг з реабілітації, але цю роботу ми розширюємо», – каже вона.

Так, створили робочу групу, до складу якої ввійшли національні експерти, наукові працівники, працівники медичних університетів, закладів охорони здоров’я, фахівці фізичної реабілітаційної медицини. Також сформовані пропозиції до Національної служби здоров'я щодо запровадження нового пакету з реабілітації пацієнтів з коронавірусом.

Читайте також: «Я витримаю все». Дружина львівського священника вийшла із критичного стану

Департаменти мають забезпечити пацієнтів, які перенесли середню та важку форму Covid-19, можливістю пройти реабілітацію в закладах охорони здоров'я, зокрема, у санаторно-курортних. Таких пацієнтів можуть скеровувати на реабілітацію до санаторіїв МОЗ.

«Рятуючи життя, ми маємо відновлювати працездатність людей, дати можливість кожному, особливо тим, хто переніс у середній та важких формах, а це близько 20% тих, відновити їхню активність. В окремих випадках хвороба протікає безсимптомно, але часто розвиваються пневномія, дихальна недостатність. Це захворювання поліорганне, є ураження та ускладнення серцево-судинної, нервової, ендокринної систем, проявляються психоемоційні розлади. Після лікування необхідне тривале спостереження для виявлення можливих ускладнень і реабілітація для відновлення, збереження психічного здоров'я», – додає Ірина Микичак.

Читайте також: Повторні пневмонії. На Львівщині створили анкету для тих, хто вдруге перехворів на Сovid-19

Нагадаємо, що станом на ранок 12 квітня в Україні підтвердили 7 856 нових випадків інфікування Covid-19. Понад п'ять тисяч одужали, 287 – померли. Про те, скільки триває постковідний синдром та на що найчастіше скаржаться українці, читайте за посиланням.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!