У МОЗ розвінчали міфи про безпечність кальяну

9850 1
Година паління кальяну завдає шкоди організму, як 100 викурених сигарет.
Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

Досі доволі поширений міф про те, що тютюновий дим проходить через воду і тому стає безпечнішим, тож кальян часто пропонують як менш шкідливу альтернативу цигаркам. Але це не так, пише на своїй сторінці у Facebook очільниця МОЗ Уляна Супрун.

Кальяни більш небезпечні, ніж прийнято вважати, і навіть більш небезпечні за сигарети. Година паління кальяну завдає шкоди організму, як 100 викурених сигарет, адже під час куріння однієї сигарети курець вдихає 0,6 л диму, в той час як курець кальяну за один сеанс куріння кальяну вдихає 74.1 л диму. 

Чим небезпечний дим кальяну

Дим кальяну містить канцерогенні речовини, важкі метали, чадний газ та інші небезпечні сполуки, які в тому числі притаманні диму цигарок. Люди, які вживають кальян протягом півгодини, отримують велику дозу чадного газу, який спричиняє нестачу кисню в організмі — гіпоксію. 

Дим кальянів містить токсичні речовини, які також можуть спричиняти рак легень та інші види раку, серцево-судинні та респіраторні захворювання. 

Куріння кальяну підвищує частоту серцебиття, середній артеріальний тиск та індекс збільшення аорти. Це призводить до артеріальної жорсткості. 

Куріння кальяну також викликає залежність, адже в кальянній суміші присутній той же нікотин, як і в сигаретах.  Діти, народжені в жінок, які під час вагітності часто курили кальян, мають вищий ризик розвитку респіраторних захворювань. 

Навіть якщо курити безтютюновий кальян, уникнути шкоди для здоров’я не вийде. Людині небезпечно вдихати будь-які продукти згоряння, навіть ароматизовані. Курці кальяну зазвичай затягуються глибше, ніж курці сигарет — токсичні речовини потрапляють у нижні частки легень, що підвищує ризик розвитку важких респіраторних захворювань.

Куріння кальянів становить також іншу небезпеку: передаючи трубку між різними людьми, можна підчепити туберкульоз, гепатит А, грип, герпес та інші інфекції.

Кальяни шкодять також пасивним курцям — людям, які його вдихають, перебуваючи в одному приміщенні. Адже вони дихають не лише тютюновим димом, а й продуктами згоряння. 

Крім того, що куріння кальяну в закладах харчування шкодить здоров’ю гостей, це також є порушенням законодавства. З 2012 року в Україні заборонено курити кальяни у громадських місцях, включно із закладами харчування.

Якщо у закладі харчування, курять кальян, ви можете:

  • Написати зауваження у книгу скарг та пропозицій
  • Поскаржитися адміністратору
  • Написати скаргу в Державну службу з питань безпечності харчових продуктів.


Курити сигарети (звичайні та електронні) і кальяни також заборонено на зупинках громадського транспорту, на дитячих майданчиках, у підземних переходах та під’їздах будинків. 


Читайте також:
6 Червня, 2019 11:57
Святослав Брихня профінансована сегаретами. яких 100 сигарет? Ви порівняйте зайдіть в ютуб і де люди проводили наочно куріння 100сіг/1 каляну і там видно.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!