У МОЗ спростовують міф про шкоду дріжджів в хлібі

2859 0
Уляна Супрун стверджує, що дріжджі збагачують хліб вітамінами і амінокислотами.
фото: www.volynnews.com

фото: www.volynnews.com

Дріжджі в хлібі, вині, домашньому сирі, квасі та кефірі можуть бути корисними. Про це на своїй сторінці в Facebook пише в.о. міністрки охорони здоров’я України Уляна Супрун.

За її словами, люди часто думають, що від дріжджів болить живіт, можуть бути інфекції чи навіть рак. Втім, ці твердження хибні. Насправді ж дріжджі в їжі потрібні і навіть можуть бути корисними.

Читайте також: Уляна Супрун спростувала діагноз «остеохондроз»

До прикладу, в хліб додають дріжджі, аби зробити його більш пухким і поживним. Вони змінюють властивості тіста, адже здатні зробити з цукру вуглекислий газ. В свою чергу, вуглекислий газ, піднімаючись, створює в хлібі дірки.

Крім того, дріжджі збагачують хліб вітамінами та амінокислотами. Зокрема, в такому хлібі більше заліза. Коли тісто підходить, ферменти мікроорганізмів руйнують фітин борошна. Фітин – це сполука, що зв’язує іони заліза чи цинку, і робить їх недоступними для засвоєння в нашому кишківнику. Тому хліб на кислому тісті містить значно більше доступного заліза. 

Читайте також: Сон, обійми, кава. Що насправді впливає на імунітет

У вже спеченому хлібі дріжджі не виживають. Навіть при незначному нагріванні дріжджі і їхні спори гинуть.

Біль та вздуття в животі після вживання хлібу може виникати через те, що в білому хлібі чи в здобних булках багато вуглеводів і мало клітковини.

Для того, аби зробити свій раціон здоровішим і без дріжджів, можна обирати цільнозерновий хліб. Він містить більше поживних речовин, вітамінів, мінералів і клітковини.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!