У МОЗ спростували популярні міфи про здорове харчування

6538 0
Медики рекомендують відмовитись від нетрадиційних способів очищення організму, вживати регулярні сніданки та відмовитись від цукрів.
Фото: liferules.com.ua

Фото: liferules.com.ua

У мережі чимало реклами про нетрадиційні методи очищення організму, які приписують до здорового харчування. Лікар гастроентеролог-дієтолог Наталія Динник розповідає, з наслідками яких «оздоровчих» дій доводиться стикатися лікарям у клінічній практиці, пише МОЗ.

Сода та перекис — це небезпечно

Тривале споживання соди нерідко викликає електролітні порушення, підвищення рівня натрію та зменшення рівня калію, кальцію та магнію, що може призводити до порушення у серцево-судинній регуляції, підвищення артеріального тиску, порушенню мінералізації кісток, утворення каменів у нирках, нерідко навіть до таких ускладнень, як набряк мозку.

Нетривалий ефект у зменшенні симптомів печії звісно підкуповує людей із кислотозалежними станами, втім згодом кислотність шлунку навпаки підвищується. Нерідко такі експерименти ведуть до виразкової хвороби шлунку та дванадцятипалої кишки і викликають екстрені ускладнення, як перфорація та шлунково-кишкова кровотеча.

Інша загрозлива «інтернет-пігулка» — перекис водню. Перед тим, як радити вживати будь-яку речовину, тим паче хімічну, необхідні ретельні дослідження, і лише на основі доказової бази можна радити вживати людям той чи інший засіб. Методика перекису не має доказової бази для застосування, і досить часто пацієнти вірять у диво-пігулку та потрапляють до лікарні із запаленням не лише шлунка, а й кишечника, підшлункової залози, перитонітом.

Крім цього, пацієнти, котрі маючи первинно складне захворювання, не звертаються вчасно за медичною допомогою до лікаря і не мають вчасно встановленого діагнозу, вірять у зменшення симптомів за допомогою псевдо-ліків.

Розторопша та жовчогінні засоби

Нерідко люди самі собі призначаючи жовчогінні засоби. Особливо це стосується пацієнтів, яким уже встановили діагноз жовчокам’яна хвороба, при які протипоказано вживати будь-які засоби, до яких входять і різноманітні трави з жовчогінними властивостями. Вони можуть призвести до загострення холециститу, виходу каменю з жовчного міхура у холедох та спровокувати ургентний стан із гострою жовчною колікою, механічною жовтяницею та розвитком панкреатиту. У такому випадку зможе допомогти тільки хірургічне втручання.

Відмова від сніданків — шлях до жовчокам’яної хвороби

Здебільшого до утворення каменів жовчного міхура схильні жінки з геретичною схильністю, надмірною вагою та підвищеним рівнем холостерину. 

Втім нині діагноз жовчокам’яна хвороба встановлюють для молодих людей із нормальною вагою. Аналізуючи їхнє харчування лікарі встановили, що здебільшого вони відмовляються від сніданків та дотримуються безжирових дієт задля схуднення, що і призводить до згущення жовчі. Найоптимальнішими способами запобігти жовчнокам´яній хворобі є:

  • регулярні повноцінні сніданки з вживанням корисних жирів;
  • не робити великі перерви між прийомами їжі;
  • не вживати каву замість їжі.

Жовчнокам´яна хвороба може бути наслідком різкого схуднення. Тому перед тим, як ви вирішили позбутись зайвих кілограмів, медики рекомендують зробити ультразвукове дослідження жовчних шляхів та проконсультуватись з лікарем.  

Різке схуднення загрожує не менше, ніж ожиріння

Безпечним для здоров’я вважають схуднення на 500-800г, максимум 1 кг за тиждень. Не варто намагатись схуднути на 10-20 кг за короткий термін, оскільки різке схуднення може призвести не лише до ефекту швидкого повернення втрачених кілограмів, а й до цирозу печінки, патологій серцево-судинної системи, порушення менструального циклу, зменшення м’язів, гормональних, електролітних та мікроелементних порушень. У Європейській та Американській асоціації клінічного харчування визначили, що при зменшенні маси тіла на 10% у трьохмісячний термін може призвести до розвитку нутрітивної недостатності, яка потребує лікарської корекції.

Основні кроки до здорового харчування

Сучасний тип харчування, так званий західний тип — підвищення вживання продуктів, які здатні швидко підіймати рівень глюкози крові, що призводить до збільшення продукції інсуліну підшлунковою залозою та поступовим виснаженням рецепторів до дії інсуліну. Відтак може розвинутись інсулінорезистентність. Саме вона є патогенетичною ланкою розвитку цукрового діабету, жирової хвороби печінки, серцево-судинних ускладнень. Щоб убезпечити себе від цього стану необхідно суттєво обмежити вживання продуктів із високим глікемічним індексом, до яких належать цукровмісні продукти, вироби з білого борошна, нешліфований рис.

Крім цього, слід ретельно ставитись до продуктів, які містять «додатковий цукор», який належить до сахарози або інших рафінованих цукрів у солодких напоях та фруктових соках. Безалкогольні солодкі напої «кола» містять карамельні фарбники, багаті кінцевими продуктами глікації (AGEs), які можуть посилювати інсулінорезистентність та прозапальну активність. Споживання фруктози також призводить до порушення кишкової мікробіоти, ожиріння та його негативних наслідків для здоров’я.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!