У МОЗ закликають пройти безкоштовний тест на гепатит

2266 0
Тести на вірусні гепатити безоплатні та входять до гарантованого пакету первинної медичної допомоги.
www.absoluteworld.com

www.absoluteworld.com

Сьогодні, 28 липня, відзначають Міжнародний день боротьби з гепатитами, тож МОЗ закликає звернутися до сімейного лікаря та пройти безкоштовний тест на гепатит.

Читайте також: Хворі на гепатит С зможуть отримати безкоштовний курс терапії

В Україні понад 2 мільйони людей інфіковані вірусним гепатитом С, гепатитом В — понад 600 тисяч. Але більшість хворих навіть не підозрюють про свій діагноз. Відсутність своєчасного лікування вірусних гепатитів небезпечне для здоров’я самого пацієнта та людей, з якими він контактує.

Тести на вірусні гепатити безоплатні. Вони входять до гарантованого пакету первинної медичної допомоги. Експрес-тест можна зробити у свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким ви уклали декларацію.

Що варто знати про гепатити

Гепатит B передається при народженні від матері до дитини, статевим шляхом, а також через кров — під час татуювання, пірсингу, використання нестерильних голок під час вживання наркотиків. 

Гепатит С передається під час контакту з кров’ю (тату, пірсинг), використання нестерилізованих зубних щіток, манікюрних ножиць, бритв, при переливанні крові та від матері до дитини, статевим шляхом — рідше. 

Ані вірус гепатиту В, ані вірус гепатиту С не передаються через столові прибори, при годуванні груддю, через обійми, поцілунки, рукостискання, кашель, чхання, ви не можете заразитись гепатитами в басейні чи інших подібних місцях.

На відміну від гепатитів В і С, гепатит А не провокує розвиток хронічної хвороби печінки і рідко закінчується смертю. За даними ВООЗ майже всі люди, уражені гепатитом А, повністю одужують і у них формується пожиттєвий імунітет до хвороби. Основний шлях інфікування — орально-фекальний. Гепатит А також називають хворобою брудних рук.

Для розмноження вірусу гепатиту D потрібен вірус гепатиту B. Тобто інфікування вірусом гепатиту D неможливе без присутності гепатиту В. Хвороба може мати як гострий, так і хронічний перебіг.

МОЗ закликає пройти тест насамперед тих, хто робив тату або пірсинг, робив манікюр у салоні, мали велику кількість статевих партнерів або якщов родині порушуються правила гігієни.

Якщо у пацієнта діагностували вірусний гепатит (після додаткового обстеження), необхідно звернутися до лікаря-інфекціоніста або інфекційний відділ лікарні. Пацієнти з вірусним гепатитом можуть отримати лікування за державною програмою. Також безоплатно можна отримати інноваційне лікування проти вірусного гепатиту С. Його ефективність становить 90%, а ймовірність появи побічних ефектів значно менша, аніж під час лікування препаратами попереднього покоління. 

Водночас гепатиту B можна запобігти, зробивши вакцинацію за Календарем щеплень. Немовлятам першу дозу вакцини вводять у перші дні після народження — у 2 та 6 місяців.

Читайте також: Пацієнта не цікавить слово «ймовірно». Як львівським закладам запобігти поширенню гепатиту

Вакцини проти гепатиту С наразі не існує. Найкращий спосіб вберегтися від нього — дотримуватися базових правил особистої безпеки та гігієни.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!