У МОЗ запевняють, що на випадок відключень електроенергії у кожній лікарні є генератор

1309 0
Під час укладання контракту із НСЗУ на 2022 рік однією з вимог до закладів, які надають спеціалізовану меддопомогу, було саме резервне джерело електропостачання.
Photo by Bret Kavanaugh on Unsplash

Photo by Bret Kavanaugh on Unsplash

Кожен медзаклад, який надає стаціонарну та екстрену медичну допомогу, має резервні джерела живлення. У разі вимкнення світла в більшості медзакладів генератори спрацьовують автоматично – протягом кількох секунд. Про це в ефірі Національного телемарафону повідомив заступник міністра охорони здоровʼя Богдан Боруховський.

«Кожен наш медзаклад, який має стаціонар, реанімаційне відділення та операційні, обов'язково забезпечений генератором тієї чи іншої потужності. Десь це генератори, які можуть підтримувати роботу цілого корпусу лікарні, десь – ті, що забезпечують роботу тільки операційних та критично важливого обладнання», – каже він.

Читайте також: Чи скасує держава податки на ввезені з-за кордону електрогенератори

За його словами, кожен медзаклад, що надає спеціалізовану медичну допомогу і має контракт із Нацслужбою здоров’я (НСЗУ), обов'язково забезпечений щонайменше одним генератором.

«Під час контрактування із НСЗУ на 2022 рік однією з вимог до закладів, які надають спеціалізовану медичну допомогу, була саме наявність резервного джерела електропостачання. Тому в кожному медзакладі є генератор, але вони різної потужності. Одні мають генератори, які можуть живити весь корпус, приміром, 200 кВт. В інших лікарнях встановлені невеликі генератори на 5-10 кВт», – додав Боруховський.

Додамо, що з початком повномасштабної війни за допомогою міжнародних партнерів до українських лікарень поставили понад 400 генераторів. Ще частину медзаклади закупили самостійно або ж за кошти місцевих бюджетів. До забезпечення українських лікарень генераторами долучилися також благодійні організації.

Читайте також: В лікарні в Жовкві через відсутність електроенергії померли двоє пацієнтів

Нагадаємо, що львівські підприємці пропонують запровадити нульове розмитнення електрогенераторів, які ввозять в Україну з-за кордону. Таку ініціативу пояснюють зростанням попиту та подорожчанням генераторів як на внутрішньому ринку, так і на зовнішньому. Про те, чому підприємцям важливо забезпечити себе електрогенераторами та чому краще скасувати податки на ці товари при ввезенні в Україну, читайте в авторській колонці за посиланням

Ольга Коваль

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!