У МОЗ знайшли техніку для транспортування і зберігання вакцини від коронавірусу

1106 0
Раніше в імунопрофілактиці не використовували вакцин, які потребуюь таких низьких температур для зберігання.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

У МОЗ знайшла можливість зберігати вакцину від коронавірусу при температурі нижчій за 80°C, як того вимагає виробник. Співпрацюватимуть із приватними логістичними фармацевтичними компаніями. Про це повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко в ефірі Україна 24.

Читайте також: Потрібні нові холодильники. Як Львів готується отримати вакцину проти коронавірусу

«Ми підняли наші національні склади, які є в Міністерстві охорони здоров’я, там у нас реально немає умов для зберігання таких вакцин або лікарських засобів саме при температурі - 80 °C. Ми запустили роботу з приватними логістичними фармацевтичними компаніями, і на нас вийшли з комерційними пропозиціями» , — сказав Віктор  Ляшко.

Також він пояснив як відбуватиметься логістика, зберігання, транспортування до пунктів щеплення вакцини при температурі - 80°C.

«Тут яка логіка: вакцина прилітає на літаку, з машини до складу ми транспортуємо в термоконтейнері із сухим льодом, потім перегружаємо в холодильники, в яких вона може зберігатися тривалий час. Далі ми розраховуємо, як і в якій кількості цю вакцину треба привезти до пункту щеплення», — розповів він.

У пункті щеплення вакцина може зберігатися протягом п’яти днів при температурі від +2 до +8°C.

Читайте також: На закупівлю вакцини від Сovid-19 в держбюджеті заклали майже 3 млн гривень

Додамо, раніше в.о. генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ Ігор Кузін в коментарі «Українській правді» озвучив, що Україна найімовірніше отримає вакцину Astra Zeneсa. Такий прогноз, з урахуванням виробничих потужностей цього виробника та українських реалій. Він нагадав, що наразі результати щодо клінічної ефективності є у вакцин Pfizer, Moderna та Astra Zeneсa. Ці три вакцини показують таку ефективність: Pfizer/BioNTech – 95%, Moderna – 94% та Astra Zeneсa – 70%. При цьому перші дві потребують ультра-холодного зберігання, із температурним режимом від -20 до -60/-80°C, а третю можна зберігати при температурі +2...+8°C.

Нагадаємо, що в ЄС почали масову вакцинацію проти коронавірусу. У Європолі попередили про ризик шахрайства довкола нової вакцини від коронавірусу SARS-CoV-2. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!