У музеї Шептицького планують створити центр реставрації ікон

1252 0
Іконописні твори переведуть у цифровий формат.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

Управління туризму Львівської ОДА подало на конкурс проєктів регіонального розвитку проєкт «Музейна спадщина Андрея Шептицького: на перетині культури і туризму». У його межах планують відновити історичну будівлю XVII ст. у Львові на вулиці Кривоноса, 1, а на її базі створити Центр реставрації ікон й переведення в цифровий формат іконописних творів, повідомляє ЛОДА.

Читайте також: У Львові з’явився путівник-квест для дітей, який знайомить з Андреєм Шептицьким

Проєкт запланували втілити упродовж 2021-2023 років із загальним бюджетом 7,6 млн грн. З них 5 млн грн – фінансування з держбюджету, 2,2 млн грн – з місцевого бюджету та 0,4 млн грн – з інших джерел.

Відповідно до проєкту, передбачається придбання та встановлення відповідного сучасного обладнання. Для музею потрібно буде також виготовити оригінальні сувенірні продукти.

Читайте також: Місто викупить частину будинку, який колись придбав Андрей Шептицький, щоб там не будували готель

За словами заступника голови Львіської ОДА Юрія Холода, також передбачається розробка туристичного маршруту, який об’єднає локації Львівщини і сусідніх областей, пов’язані з культурними надбаннями й іменем Митрополита Андрея та родини Шептицьких.

«Велика кількість ікон, які рятував Шептицький та його послідовники, сьогодні потребують кропіткої реставрації. Попереду велика робота», – каже Юрій Холод.

Ініціаторами і партнерами проекту, окрім управління туризму і курортів, є Львівська Асоціація Розвитку Туризму та музей Митрополита Андрея Шептицького.

Довідково

У Львові зберігається унікальна колекція Львівської Архиєпархії УГКЦ, вона налічує понад 6000 мистецьких скарбів XIV-XIX ст. зокрема 2000 ікон.

80% творів мистецтва потребують реставрації. Щорічно власними силами відбувається консервація 5-10 ікон. Притім уся колекція не доступна для відвідувачів. У часи комуністичного тоталітаризму вона пережила переслідування, грабунки.

Нині ж, за оцінкою мистецтвознавців, є повноправним конкурентом світовим надбанням та однією з найбільших у світі збірок українського сакрального мистецтва. Цю колекцію давніх раритетів українського сакрального мистецтва ще у 1909 році започаткував Митрополит Андрей Шептицький.

Для продовження справи і комплексного порятунку колекції у 2017 р. було створено Музей Митрополита Андрея. У період 2019-2020 рр. у приміщеннях проведено ремонтно-реставраційні роботи та 29 серпня 2020 р. урочисто відкрито музей. Діяльність здійснюється в будівлі первинного сакрального призначення з XVII ст. - приміщення колишнього францисканського монастиря, які разом із церквою Блаженного Климентія Шептицького становлять єдиний комплекс. Музей розташований на популярному туристичному маршруті біля підніжжя парку “Високий Замок”, поблизу центру середньовічного Львова (50 м від стоянки для туристичних автобусів).


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!