Політична реклама

У парках Львова з'явилися кліщі. Як вберегтися

1999 0
Пік активності кліщів припадає на травень-червень та вересень-жовтень, а цьогоріч вони з’явилися вже на початку березня.

За минулий рік у лікувальні установи міста звернулося 686 осіб із скаргами на присмоктування кліщів, повідомляє прес-служба Львівської міськради.

Кліщ впивається в шкіру і залишається в ній, що часто викликає місцеве запалення. Крім того, кліщі розносять небезпечні інфекції – кліщовий енцефаліт та системний кліщовий бореліоз (хвороба Лайма).

Кліщі дуже поширені у паркових та лісопаркових зонах Львова – у парках «Погулянка», «Залізні води», «Високий замок», Стрийський, Снопківський, у лісопарках Винниківський, Брюховицький і Сихівський та й практично у всіх районах міста, де є зелені насадження.

Найчастіше місцями присмоктування цих паразитів є внутрішня поверхня ніг, живіт, шия, волосиста частина голови.

Коли кліщ уже впився у тіло, витягти його треба цілком. Необхідно захопити комаху пінцетом, якнайближче до шкіри, й дуже обережно видалити. Але в жодному разі не слід смикати кліща, бо тоді його голова, майже напевно, залишиться у рані.

Після «операції» місце укусу потрібно обробити зеленкою. Проте не бажано витягати кліща самотужки, бо наслідки, здавалося б, успішного видалення даються взнаки аж через 5-7 днів. Може розвинутись токсична еритема, і людина все одно опиниться в лікарні. Тому краще звернутися за кваліфікованою допомогою у медичний заклад.

Як же вберегтися від нападу кліщів? Йдучи на прогулянку, слід одягати світлі речі – на них легше помітити кліща: щільні штани, сорочку з довгими рукавами, головний убір. Бажано прихопити зі собою препарати, які відлякують кліщів – бальзам «Зірочка», крем «Off». Після повернення додому потрібно ретельно оглянути одне одного, особливо шию, волосся.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!