У Парку культури відкрили інсталяцію, присвячену обороні Луганського аеропорту

1374 0
У Парку встановили мініскульптуру «кукурузника» як символ розбитого аеропорту.
Фото: 032.ua

Фото: 032.ua

У Львові у Парку культури відкрили інсталяцію, присвячену 146-денній обороні Луганського аеропорту. Зокрема, там встановили банер з інформацією про кіборгів, які загинули, та мініскульптуру літака-«кукурузника».

Читайте також: До війни - всього 1300 кілометрів. У Львові встановили символ боїв за Дебальцеве

На відкриття інсталяції зібралися військові, котрі обороняли Луганський аеропорт, родини тих, хто залишився там назавжди, також волонтери, які цілодобово допомагали хлопцям в аеропорту.

Ветеран російсько-української війни, оборонець Луганського аеропорту Андрій Усич каже, це було місце, де частина людей ставала роботами. Кіборг вижив, але під час оборони аеропорту втратив ногу. Тепер вже з усміхом каже, як часом діти на вулиці називають його роботом.

«Це все триває кілька секунд. Ти біжиш, падаєш. А коли намагаєшся встати, не можеш, і не розумієш, чому. Раніше, коли грав у футбол, то падав, вставав і біг далі, а тепер не можеш. Тоді оглядаєшся, і бачиш, що у тебе майже немає ноги – вона десь вивернута в іншу сторону і тримається на кількох м’язах. Все, розумієш, що тепер житимеш без ноги», – ділиться ветеран війни.

Як розповіла речниця Парку Ірина Вовк, таку інсталяцію обрали неспроста.

«На багатьох фотографіях, які ми отримували від хлопців, котрі обороняли аеропорт, чи пізніше бачили на сепаратистських фото, це були якраз дрібні «кукурузники», яких пробивав кульовий снаряд. Луганський аеропорт, на відміну від Донецького, не був таким потужним, з велетенською територією. І з ким я не говорила, в них розбитий «кукурузник» асоціюється з моторошним розбитим аеропортом», – каже вона.

Читайте також: У львівському парку встановили макет снаряду «Граду», яким Росія почала війну

Оборона Луганського аеропорту відбувалася у 2014 році під час війни на сході України за встановлення контролю над летовищем. З квітня українські десантники вели бої у повному оточенні без наземного сполучення. У липні наші військові пробили дорогу та розблокували аеропорт.

Нагадаємо, що у львівському Парку культури встановили копію збитого літака Іл-76, макет снаряду «Граду», яким Росія почала війну. Також у парку висадили алею декоративних яблунь у пам’ять про жінок, які загинули на сході України. А у січні цього року встановили півтораметрову копію диспетчерської вежі Донецького аеропорту.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!