У парку «Високий замок» демонтували скульптуру. Її покажуть на виставці

2001 0
Скульптуру привезли до «Порохової вежі».
Фото: Я Галерея

Фото: Я Галерея

17 липня у парку «Високий замок» команда евакуаторів демонтувала скульптуру, у межах підготовки до виставки «Лабіринти ЛКСФ». Як розповів куратор арт-центру «Я Галерея» Павло Гудімов, його новий проєкт буде присвячений Львівській експериментальній кераміко-скульптурній фабриці.

«Ми задалися ціллю знайти найцікавіші експонати. Фабрика випускала не тільки кераміку декоративну, не тільки скло, а ще й паркову скульптуру та монументи.  І ось, гуляючи парком "Високий замок", у кущах ми знайшли цю фігуру. Знайшли свідків, які нам чітко розказали, що це є технологія ЛКСФ. Зараз з’ясовуємо, хто її автор», – розповідає Павло Гудімов.

Куратор ідеї вирішив перемістити скульптуру жінки у Центр архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа». За його словами, такі роботи дуже рідко представляють на виставках, тому що вони є досить важкими і їхнє транспортування потребує чималих сил та витрат. Вже з 21 липня львів’яни зможуть роздивитися та оцінити експонат ближче на виставці «Лабіринти ЛКСФ».

«Сьогодні кульмінація довготривалого процесу перевезення скульптури на виставку. Це доволі рідкісний момент, коли у Львові скульптуру, справжню, експонують у виставкових приміщеннях», – додає менеджера центру «Я Галерея» Світлана Тимків.

Львівську кераміко-скульптурну фабрику побудували ще в 40-х роках минулого століття. Павло Гудімов переконаний, що історія створення, розквіту та занепаду потужного виробника мистецьких продуктів буде цікава для багатьох поціновувачів як декоративного мистецтва, так й історії. Роботи сотні художників на сьогоднішній день просто зникли. Виставка покликана «вибудувати лабіринт між історією, артефактами», каже куратор проєкту.

«У кожній хаті у Львові є якийсь предмет ЛКСФ, але люди, можливо, не знають що означають ті чотири літери внизу вазочки чи ззаду тарілки. На сьогодні задач багато. Одна з них – відновити у Львові якусь виробничу базу для художників. Друга – зберегти пам'ять та атрибутувати ті твори, надати їм реальне авторство, хто і коли це робив. Ну і третя – ця виставка відбувається в межах проєкту «Фокус на культуру» – це перша спроба міста виступити гравцем культури», – зазначає автор ідеї.

За словами Павла Гудімова, «Лабіринти ЛКСФ»  – це не просто виставка. Це масштабний динамічний проєкт, який триватиме три місяці. Щомісяця організатори додаватимуть нові експонати. Куратор виставки також закликає всіх, хто має вдома колекції Львівської кераміко-скульптурної фабрики і вважає, що ці продукти гідні уваги публіки – принести їх. Вони будуть виставлені в рубриці «Мій ЛКСФ».

Ольга Осіпова

Анастасія Самодєєнко

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!