У Польщі відкриють виставку львівських підземних скарбів

1527 0
В Археологічному музеї Кракова відкрили виставку «Врятовані скарби підземного Львова». На експозиції представлено майже п'ятсот предметів, якими у давні часи щодня користувались львів'яни.
фото: svitlychok

фото: svitlychok

Над виставкою її автори працювали не один рік. Прагнули показати зовсім інший Львів — ремісничий, торговий, господарський. Тому серед експонатів представлено особисті речі львів’ян, які населяли місто з 7-го по 9-те століття – домашній посуд, інструменти, іграшки, натільні хрестики.

На виставці зібрали найцікавіші знахідки, які траплялись археологам протягом останніх 15-ти років. Все це знайшли у центральній частині міста. Найбільше скарбів дістали практично із болота. Колись корисні у побуті речі роками зберігались у водозбірниках.

Так в одному із колодязів знайшли срібну тацю 15-16 століття. На ній зображено найдавніший герб Львова. В тому ж водозбірнику виявили і найстарішу писанку. ЇЇ оригінал зараз знаходиться в Коломиї. До Кракова ж привезли копію.

«Історія її справді дуже цікава, – каже археолог Остап Лазурко. – Ми її знайшли майже неушкодженою. Писанка мала втрату буквально в три сантиметри».

Представлені на виставці й інші унікальні речі: кахля XV-XVI ст, бронзова фігурка блазня XIV ст., енкліпіони, підвіски, монети та інше. В першу чергу виставка має зацікавити мешканців Кракова, певні у музеї. Адже міста розділяє якихось триста кілометрів. У них схожа архітектура та історія.

Читайте також: Завтра у Львові відкриють виставку фотографій молодих переселенців

Подивитися на Скарби підземного Львова у Краківському музеї археології усі охочі зможуть до березня.

Джерело: 24tv.ua, zaxid.net

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!