У Польщі вперше пересадили серце українці. Його отримала мешканка з Львівщини

4978 0
Раніше у Польща це було неможливо, адже Україна не є членом жодної міжнародної організації з координації трансплантацій у різних країнах.
Фото: ФБ національний рух «За трансплантацію»

Фото: ФБ національний рух «За трансплантацію»

У Варшаві 36-річна Юлія Скіп з Львівщини, яка страждала на серцеву недостатність та була у важкому стані, отримала нове серце від поляка. Це перша операція з пересадки органів громадянам України в Польщі, раніше яких не проводили, оскільки Україна не є членом жодної міжнародної організації, яка координує трансплантації у різних країнах. Про це повідомили в організації «Національний рух «За трансплантацію». 

Читайте також: Львівські лікарі пересадили дві нирки евакуйованим зі столиці дітям

«В Україні з початком війни багато пацієнтів залишились без медичної допомоги, і багато пацієнтів, які потребують пересадки органів. І ось громадяни Польщі знову показали свій найбільший прояв людяності. Коли після смерті серце поляка підійшло нашій дівчині з України, вони не задумуючись зробили пересадку і врятували їй життя», – йдеться у повідомленні.

Юлія Скіп отримала новий орган 21 квітня. Через рідкісну форму кардіоміопатії її серце не могло повноцінно забезпечувати кровопостачання організму. Тому дівчина роками чекала на донора та операцію.

Директорка з розвитку Першого медичного об’єднання Львова Ірина Заславець повідомила, що це справді подія та «вартий найбільшої поваги вчинок».

«З Юлею ми познайомилися в 2017. Дівчина була героїнею мого циклу матеріалів про трансплантологію. Він називався «Безсердечні». І саме в ньому депутати і урядники один на одного перекладали відповідальність за непрацюючу систему, нічого при цьому не роблячи. А Юля хіба сподівалася потрапити на операцію в колись дружній білорусі. «Невже в них немає серця до людей своїх?», – казала мама Юлі тоді про тих, хто позбавляв шансу на життя її дитину», – написала Ірина Заславець у Facebook.

Читайте також: У Львові вперше в Україні пересадили легені, а ще – серце дитині

На той час в Україні практично не виконували трансплантацій, і дочекатися серця було неможливо, додає вона. Потрохи ситуація почала змінюватися у 2019 році, й з кожним роком їх почали проводити все більше. Однак війна змінила плани багатьох українців.

Операція з пересадки серця Юлії Скіп у Варшаві пройшла успішно. Тепер дівчина проходитиме довгий період відновлення та реабілітації.

Нагадаємо, що першою дитиною в Україні, якій трансплантували серце, став 13-річний Максим з Волині. Донором став 54-річний чоловік, який помер від геморагічного інсульту. У липні минулого року у юнака раптово стався інсульт, і він декілька тижнів пробув у реанімації. Серце хлопця вже не могло працювати, тому була потрібна пересадка.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!