У Польщі змінять закон про допомогу українським біженцям. Що відомо

1899 0
Уряд заморозить польські соціальні виплати для біженців тим людям, які не перебувають на території Польщі щодня.
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

У Польщі планують внести зміни до спеціального закону про допомогу українським біженцям, який прийнятий в країні з початком повномасштабної війни в Україні. Правки хочуть внести до кінця листопада 2022 року.

Джерело: заступник глави Міністерства внутрішніх справ Польщі Павло Шефернакер, Слово і Діло

Так, згідно з нинішніми правилами, українські біженці, які понад дев'ять місяців перебувають у Польщі, повинні подавати заявку на продовження терміну дії посвідки на проживання. У МВС хочуть зробити це продовження автоматичним.

Читайте також: Львів'яни привітали поляків із днем незалежності та подякували. Відео

«Створюючи на початку березня закон про агресію росії проти України, ми до кінця не знали, наскільки велика група людей до нас прибуде, наскільки велика група людей візьметься у нас працювати. Адже самі біженці говорили, що приїжджають сюди ненадовго», – пояснив чиновник.

При цьому на біженців чекає ще одне нововведення – МВС планує з січня 2023 року ввести плату для біженців за перебування в місцях колективного розміщення, йдеться про центри, хостели, гостьові будинки, тощо. З 1 січня ті, хто може утримувати себе і сім'ю, покриватимуть половину витрат на проживання. Перший платіж доведеться зробити за три місяці вперед. Однак, якщо через ці 3 місяці люди не знайдуть роботу, найняти житло та покинути центр, їм доведеться відшкодовувати 100% відсотків витрат.

Читайте також: Польща побудує паркан з колючим дротом на кордоні з росією

Крім того, уряд заморозить польські соціальні виплати для біженців тим людям, які не перебувають на території Польщі щодня.

«Ми хочемо, щоб пільги отримували люди, які дійсно тут живуть, працюють і функціонують в нашому суспільстві. Якщо така людина виїжджає з нашої країни та через деякий час повертається, то в процедурі відповідного відомства буде з'ясовано, чи дійсно він перебував у Польщі більш тривалий період часу, або зараз центр його життя фактично знаходиться в Україні», – зазначив Павло Шефернакер.

Нагадаємо, у випадку нової хвилі українців, які рятуватимуться від війни за кордоном, Польща готова надати їм усіляку підтримку. Зазначимо, після початку повномасштабного вторгнення росії до України до Польщі прибули кілька мільйонів громадян України. Станом на сьогодні в Польщі може перебувати понад мільйон українців, які прибули до країни після 24 лютого.

Антоніна Костик

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.





Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!