На правах реклами

У пошуках львівського сувеніра: у місті з’явиться квартал ремісників

6820 0
Львівський туристичний альянс запроваджує програму “Львівський сувенір” для популяризації місцевого продукту на противагу дешевим китайським товарам.

Подорожуючи різними містами, туристи завжди хочуть привезти звідти щось особливе. У центральній частині Львова можна натрапити на безліч сувенірних крамничок, проте більшість запропонованих там сувенірів вже втратили свою унікальність – магнітики, горнятка і навіть вишиванки виготовляють у Китаї. Аби виправити цю ситуацію та віднайти оригінальний символ міста, Львівський туристичний альянс починає втілювати програму “Львівський сувенір”.

Яким є львівський сувенір?

“Якщо з інформаційної брошури турист може дізнатися, куди піти, де поїсти, що побачити, то відповіді на запитання, що можна привезти зі Львова суто львівське, він там, на жаль, не знайде, – розповідає виконавчий директор Львівського туристичного альянсу Олена Голишева. – Колись привозили цукерки, але з розвитком торгівлі вони є всюди. Така ж ситуація з писанками, вишиванками, ляльками-мотанками, кавою”.

Тож на першому етапі автори проекту хочуть визначити, яким є “львівський сувенір”. Для цього з квітня альянс проводитиме зустрічі з представниками різних напрямків туристичної галузі, які хотіли б долучитися до програми. Не йдеться про створення єдиної форми сувеніру. Головне, щоб він був зроблений місцевими майстрами.

На думку ініціаторів проекту, у Львові не бракує ремісників, які виготовляють щось унікальне, що несе місцевий колорит та символізм. Натомість не вистачає поінформованості про них. “Зараз, якщо зайдеш до сувенірної крамнички, ніде не знайдеш позначки “Тільки у Львові” чи “Львівський сувенір”, яка б виділяла такі хендмейд-сувеніри з-поміж інших", – пояснює Олена Голишева. Тож щоб вирішити таку проблему, альянс пропонує створити спільне для таких виробів маркування. “Ми хочемо визначити, де є львівські сувеніри та зібрати таку інформацію для туристів”, – продовжує вона.

Львівська свічкова мануфактура як приклад місцевого бренду

Одним із прикладів виробництва таких суто львівських сувенірів є Свічкова мануфактура, яка відкрилася у 2013 році. Тут три майстри виготовляють вручну найрізноманітніші свічки як за розміром, так і за кольором та призначенням, ароматизовані та без запахів. Сировину – гноти, барвники, ароматизатори, віск та парафін, – замовляють переважно за кордоном – у Німеччині, Чехії, Австрії, Нідерландах.

Мирослава Дяк

Продають свічки не лише тут, у мануфактурі. Багато роблять і на замовлення. "Відправляємо по всій Україні, – розповідає майстриня Мирослава Дяк. – Багато є замовлень і з-за кордону. Переважно це наші люди, які їдуть в гості і хочуть привезти на подарунок щось особливе". Окрім власне свічок, у мануфактурі роблять ще аромапастилки для аромаламп.

Форми для свічок виготовляють самостійно. Так само канделябри і підсвічники тут теж унікальні - їх виробляє спеціально для мануфактури коваль. "У нас тут все пов'язане, пояснює Мирослава Дяк, – щоб усім було комфортно працювати та створювати особливий продукт". 

Читайте також: Як у Львові виготовляють авторські свічки. 3D-екскурсія


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!