У посвідченні водія можуть з’явитись додаткові категорії

2777 0
У другій половині 2017-го року в Міністерстві внутрішніх справ хочуть розпочати видачу єдиного типового водійського посвідчення, що за європейськими вимогами матиме чіп й змінений термін дії. Крім того, до нього хочуть додати нові категорії, а водіїв профільних категорій частіше перевіряти на компетентність.
фото: korrespondent.net

фото: korrespondent.net

До процедури отримання та користування посвідченням водія внесуть зміни, адже цього вимагає підписання угоди про асоціацію з ЄС. Нові посвідчення матимуть мікрочіп та додаткові категорії. Про це повідомляють у прес-службі МВС.

«У другій половині 2017 року планується подання на розгляд до профільного комітету Верховної Ради законопроекту, відповідно до якого у посвідченнях водія з’являться додаткові категорії, які ще допрацьовують. Термін дії становитиме від 5 до 15 років залежно від категорій. Таким чином, водії категорії «В» зможуть користуватися своїм посвідченням 15 років, а от водії категорії «С» та «D» – лише 5 років. Після завершення терміну дії водій має пройти медичний огляд для перевірки психофізичної відповідності», – інформує Урядовий портал.

У Міністерстві внутрішніх справ наголошують: нововведення не означає вимогу замінювати водійські посвідчення кожні 5 років, а скоріше забезпечує контроль за компетентністю тих, хто за кермом. Також ті, хто матиме посвідчення водія з терміном дії на 30, 50 років чи безстрокові, зможуть вільно ними користуватися й після того, як нові правила набудуть чинності.

Читайте також: Які дороги Львівщини ремонтуватимуть цьогоріч в першу чергу. Перелік

Крім того, водії профільних категорій підтверджуватимуть свої практичні та теоретичні навички. «По-перше, ми загалом працюємо над системою змін у площині отримання посвідчення водія – це розробка нових екзаменаційних білетів, встановлення фото та відеофіксації під час складання іспитів», – розповів керівник головного сервісного центру МВС Владислав Криклій.

Нагадаємо, у вересні 2016-го року стало відомо, що українцям видаватимуть європейські водійські права з чіпами, що міститимуть усю інформацію, що друкується на посвідченні. Старі права, як повідомили в МВС, залишаться дійсними. Нові отримуватимуть водії-новачки або ті, хто сам захоче обміняти старе посвідчення. Оформлення європрав буде платним, але вартість поки не відома.

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!