У ПЦУ пояснили, коли цьогоріч святкуватимуть День святого Миколая

3497 0
Цьогоріч українці продовжують відзначати церковні свята у звичні дати.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Цього року віряни відзначатимуть свято на честь святителя Миколая Чудотворця не за Григоріанським календарем 6 грудня, а за Юліанським – 19, як і раніше. Попри те, що Православна Церква України дозволила святкувати Різдво в Україні 25 грудня, рішення про зміну календаря не ухвалили.

Джерело: Православна церква України

«Не було ухвалене рішення про зміну календаря, хоча обговорення цієї можливості триває, тож дати відзначення всіх зимових свят залишаються тими ж, що і минулого року», – йдеться в повідомленні. 

Читайте також: Коли Україна святкуватиме традиційні свята, якщо перейде на григоріанський календар

Цьогоріч, як і раніше, віряни святкуватимуть:

  • 19 грудня – День святого Миколая

  • 7 січня – Різдво Христове

  • 14 січня – вшановуємо святителя Василія Великого

  • 19 січня – свято Хрещення Господнього

«Тож цього року продовжуємо відзначати церковні свята у звичні нам дати. А можливі календарні зміни можуть відбутися за запитом вірних, вираженим не лише у словах, але й діях», – повідомили у Священному Синоді.

У ПЦУ також нагадали, що враховуючи суспільний запит та повномасштабну війну, Священний Синод дозволяє, аби богослужіння за чином свята Різдва Христового проводилися 25 грудня. Утім, є умова – відповідне рішення мають спільно ухвалювати настоятелі церкви та громади. Зазначимо, що Різдво 25 грудня відзначає понад 2 млрд людей на планеті, а ось 7 січня – лише кілька десятків мільйонів.  ро те, чи може перейти УГКЦ найближчим часом на новоюліанський календар і святкувати Різдво 25 грудня, Tvoemisto.tv запитало у єпископа-помічника Львівської архиєпархії Володимира (Груци). Детальніше читайте тут. 

Нагадаємо, 28 листопада для українців, які святкуватимуть Різдво за Юліанським календарем, почався Різдвяний піст. Він триватиме 40 днів, до самого Святвечора, тобто 6-го січня.

Антоніна Костик

_______________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!