У Раді прийняли законопроєкт, що має зробити донорство крові доступнішим в Україні

1636 0
Він дає старт кардинальним змінам в системі крові.
Фото: blogemia.com

Фото: blogemia.com

Депутати Верховної Ради вчора, 1 жовтня, проголосували за важливий законопроєкт №3648 «Про безпеку та якість крові та компонентів крові». Він дає старт кардинальним змінам в системі крові. Це означає, що якісна та безпечна кров стане доступною для всіх, хто її потребує. Про це повідомляє ексміністерка охорони здоров'я Уляна Супрун.

Як система крові працює зараз?

За словами Уляни Супрун, майже ніяк. Не ведуть нормальної статистики, тому невідомо, де і скільки крові залишилося, немає реєстру донорів, не існує адекватної системи перевірки крові та її компонентів, тому трапляються випадки інфікування інфекційними хворобами під час використання крові, законодавство востаннє оновлювалося чверть століття тому. Кров для потреб збирається через добровільні донації та акції, але цього недостатньо – в країні втричі менше крові, ніж рекомендує ВООЗ, а кількість добровільних донацій зменшується.

Що зміниться?

З’явиться система перевірки крові за європейськими стандартами. Тобто чіткі правила як перевіряти кров, як її зберігати, як розподіляти. Донації будуть моніторитися на кожному етапі. За цим буде стежити новостворений орган.

Всі установи, які працюватимуть в системі, будуть ліцензувати за визначеними вимогами та критеріями.

Створять національний електронний реєстр донорів. Це допоможе швидко знайти необхідну кров, переглянути чи донор не має протипоказань.

Читайте також: Як стати донором крові. 10 порад

Окремий напрямок – розвиток та популяризація донорства в країні. Це і про комфортні умови для донорів, просвітництво, роботу виїзних заборів крові. Так, як це відбувається у всіх розвинених країнах світу і зокрема в Європейському Союзі.

У багатьох країнах культура донорства виховується з дитинства – йдеться про виховання розуміння важливості здачі крові, дотримання здорового способу життя, регулярні перевірки тощо. Розвиток цього напрямку має допомогти побороти дефіцит крові.

Це не означає, що від завтра ми матимемо сучасну систему крові. Прийняття законопроєкту, продовжує вона, – лише початок тривалих та системних змін, які потребуватимуть багато роботи та залученості, особливо МОЗ.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!