У Раді запропонували до кінця року звільнити від податків туристичну і креативну галузі

1867 0
Автори проєкту зазначили, що він покликаний підтримати культуру, малий бізнес та креативні індустрії, які постраждали внаслідок поширення Covid-19.
Фото: photo-lviv.in.ua

Фото: photo-lviv.in.ua

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про додаткові пільги для туристичного бізнесу, та працівників закладів культури і креативної індустрії, що зазнали збитків через поширення коронавірусу та карантинні обмеження. У разі ухвалення він може змінити норми Податкового кодексу та інших законів України. Сьогодні, 27 квітня, документ почали розглядати в профільному комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики ВРУ. 

Автори проєкту зазначили, що він покликаний підтримати культуру, малий бізнес та креативні індустрії, які постраждали внаслідок поширення Covid-19.

Читайте також: Бізнес за командою не працює. Роман Матис про поани уряду та інвесторів під час карантину

Парламентарі пропонують звільнити туроператорів, туристичні агентства та гідів, а також суб'єктів господарювання, які надають послуги з тимчасового розміщення (проживання) або належать до креативної індустрії, від оподаткування прибутку, отриманого з 1 квітня по 30 червня 2020 року, з 1 липня по 30 вересня 2020 року, з 1 жовтня по 31 грудня 2020 року включно.

Також йдеться про те, щоби тимчасово – до 31 грудня 2020 року – звільнити підприємців цих галузей від нарахування та стягнення туристичного збору. Автори пропонують на період карантину та протягом трьох місяців після його завершення не нараховувати та не сплачувати плату за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, зокрема на умовах оренди.

Читайте також: Музеї, бібліотеки чи все-таки ринки і перукарні. Бізнес-омбудсмен про вихід з карантину у Львові

Згідно з проєктом закону, об'єкти нежитлової нерухомості не виступатимуть об'єктом оподаткування податку на нерухоме майно у період з 1 березня по 31 грудня 2020 року. При цьому платники податку на нерухоме майно, які подали податкову декларацію, матимуть право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов'язання із сплати плати за землю за відповідні місяці.

До цього народні депутати пропонують встановити 10% ставку ПДВ для туристичних послуг та звільнити від ПДВ операції з надання креативних послуг – ця норма, зокрема, поширюватиметься на письменників, композиторів, скульпторів та інших митців, а також тренерів та інструкторів спортивних шкіл, та на тих, хто займається дизайном, фотографією, працює у фітнес-клубах тощо.

Окрім того, парламентарі запропонували звільнити від оподаткування гранти для реалізації проектів у галузі культури.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!