У «Рейтингу» пояснили, чому 41% українців погодилися із тезою про «один народ» з Росією

1431 0
Із заявою погодилося, зокрема, понад 80% виборців Опозиційної платформи, партій Мураєва і Шарія.
Фото: Олесь Бузина

Фото: Олесь Бузина

За останнім опитуванням соціологічної групи «Рейтинг» 41% українців погодилися із нещодавньої тезою президента Росії Путіна про те, що «росіяни та українці – один народ, який належить до одного історичного і духовного простору». Керівник соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович пояснив у коментарі Тvoemisto.tv, що це результат того, як працює кремлівська пропаганда в Україні.

«Сидячи у Львові – України не побачиш. Вона є різна і думки теж. Я тут не в захист того 41-го відсотка чи 55% (що не погодилися з тезою – ред.), а кажу, як соціолог, що міряє температуру в суспільстві.

Говорю про те, що кремлівська пропаганда працює так професійно, що заперечити її тяжко бодай звичайному українцю. Навіть складно (було заперечити – ред.) тому 41%, який відповів «Так», тобто що він/вона погоджуються з тезою Володимира Путіна, президента Росії, ставлення до якого, до речі, є вкрай негативним в нашій країні. При цьому всьому українці в великій мірі погодилися з його тезами про «один народ», – каже він у коментарі Tvoemisto.tv.

Додамо, що на сході, а також серед прихожан УПЦ МП, з такою думкою згодні понад 60%. Також понад 80% виборців Опозиційної платформи, партій Мураєва і Шарія погоджуються з тезою про «один народ».

Більшість все ж не підтримує заяву Путіна: серед мешканців Західного регіону таких понад 70%, згідні – лише 22%.

В опитуванні взяли участь населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2500 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,0%. Терміни проведення – 23-25 липня 2021 року.

Нагадаємо, що 12 липня на сайті Кремля опублікували статтю президента Росії Володимира Путіна, яка починається з твердження, що «росіяни й українці – один народ». Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у відповідь заявив, що українці та росіяни – два різних народи.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!