У роковини Чорнобиля рф запустила ракети над трьома АЕС, – Зеленський

1758 0
Росіяни не усвідомлюють, що таке Чорнобиль.
Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

У роковини Чорнобильської катастрофи три російські ракети пролетіли над трьома українськими атомними електростанціями. Про це у своєму відеозверненні зазначив Президент України Володимир Зеленський.

Читайте також: На Чорнобильській АЕС підняли прапор України

«Про Чорнобильську катастрофу мали б розповідати і в російських школах, мали б нагадувати в Росії щороку 26 квітня, як це роблять в усьому цивілізованому світі. А замість цього вони запустили три ракети проти України так, що вони пролетіли безпосередньо над блоками наших атомних станцій. Причому одразу трьох атомних станцій – над Запорізькою, Хмельницькою та Південноукраїнською атомними електростанціями. Що це таке? Вони що, погрожують? Чи вони пристрілюються? Просто немає слів», – каже Володимир Зеленський.

За його словами, росіяни не усвідомлюють, що таке Чорнобиль.

«Російські війська, які намагалися наступати на Київ через Чорнобильську зону, використовували цю закриту територію як військовий плацдарм. Вони облаштовували позиції на землі, на якій заборонено навіть стояти. Вони ганяли бронетехніку по території, де захоронені забруднені радіацією матеріали і де кількість радіоактивних часток просто зашкалює. Вони зруйнували пункти дозиметричного контролю, зламали і розікрали систему контролю радіаційного стану на Чорнобильській АЕС, розграбували ядерну аналітичну лабораторію. Вони вкрали навіть забруднені речі, які конфіскували у порушників правил зони відчуження», – каже президент.

Читайте також: «Ядерний тероризм посилюється». Росія випустила ще дві ракети над Запорізькою АЕС

Лише завдяки професійності й сумлінності українських фахівців, які працюють на Чорнобильській станції та на інших об’єктах Чорнобильської зони, вдалося врятувати Україну і Європу від нової катастрофи.

Зеленський також згадав про пожежу, яка виникла вночі 4 березня внаслідок дій РФ на Запорізькій АЕС.

«Якби світ не прокинувся тієї ночі, ми б сьогодні не згадували про Чорнобиль, бо всі думки були б про те, що Росія наробила на Запорізькій АЕС», – додав Володимир Зеленський.

Нагадаємо, що 26 квітня, о 6:41 та 6:46 дві крилаті ракети ворога пролетіли на низькій висоті над майданчиком Запорізької АЕС у напрямку Запоріжжя. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!